Švajcarska tajna koja skupo košta

Dodajte komentar

Švajcarska je kompletirala program isplate stotina miliona eura Britaniji i Austriji na ime sporazuma u cilju rješavanja problema utaje poreza u prošlosti.

Švajcarska poreska uprava navodi da je Londonu isplaćeno ukupno 593 miliona eura, a Beču 738 miliona eura u okviru jednogodišnjeg programa, prenosi agencija Frans pres.

Nakon finansijske krize zbog koje se Švajcarska našla pod pritiskom da ukine zakone o tajnosti bankarskog poslovanja, ta zemlja pristala je na ustupke u određenim oblastima da bi sačuvala okvirni princip privatnosti.

U okviru bilateralnih sporazuma sa Britanijom i Austrijom, Švajcarska je ponudila dvije opcije ljudima koji u svojim matičnim zemljama nisu prijavili novac smješten u švajcarskim bankama.

Oni su dobili priliku da sporna sredstva prijave poreskim službama u domovini ili da njihove račune oporezuju Švajcarci, koji bi tako dobijena sredstva prebacili matičnim zemljama deponenata, bez imenovanja klijenata banaka.

Švajcarska je, na ime druge opcije, u tranšama isplaćivala sredstva Londonu i Beču od jula prošle do avgusta ove godine. O sličnom sporazumu Švajcarska je pregovarala i sa Berlinom, ali su njemački zakonodavci odbacili predlog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *