MTrading analiza: Hoće li i ECB krenuti sa masovnim štampanjem novca?

Dodajte komentar

Prošle sedmice euro je nastavio slabiti u odnosu na gotovo sve ostale valute, a tempo slabljenja je bio još brži nego u prethodnim sedmicama. Kurs EUR/USD je pao dodatnih 1% pa u trenutku pisanja članka na platformama MTrading-a iznosi 1,3140 te se sada nalazi na najnižem nivou u posljednjih godinu dana.

Razlog nastavka slabljenja eura je stav sve većeg broja institucionalnih investitora da će Evropska centralna banka uskoro morati napraviti nove radikalne poteze podsticanja ekonomske aktivnosti u eurozoni, što uključuje i program masovnog štampanja novca koji bi bio vrlo sličan QE programima koje su sprovodile npr. američka, britanska i japanska centralna banka.

Na promjenu očekivanja investitora najviše je uticao podatak o nastavku pada stope inflacije u eurozoni na samo 0,3% godišnje što je daleko ispod željenih 2%. Osim toga, s godišnjeg sastanka centralnih bankara u američkom Jackson Holeu, koji je održan prije desetak dana, procurile su informacije da Mario Draghi, guverner ECB-a nezvanično smatra da je euro i dalje precijenjen. Isti izvor otkriva i da JanetYellen, čelnica američke centralne banke, ne bi imala ništa protiv da američki dolar nastavi jačati i time uspori rast stope inflacije u SAD-u.

Više informacija o eventualnom početku QE programa u eurozoni imaćemo krajem ove sedmice nakon redovnog sastanak čelništva ECB-a koji je zakazan za četvrtak. Drugi događaj koji će sigurno imati značajan uticaj na sva finansijska tržišta biće izlazak podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u prethodnom mjesecu u SAD-u koji će biti objavljen u petak. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored izlaska možete pogledati na ekonomskom kalendaru MTrading-a.

Kakva kretanja na finansijskim tržištima možemo očekivati s obzirom na gore navedeno?

Budući da sve dosadašnje mjere za podsticanje rasta stope inflacije nisu donijele nikakav rezultat, velika je vjerovatnoća da će ECB morati napraviti dodatne korake koji će morati biti mnogo konkretniji nego prijašnji. lako je moguće da će to biti i pravi QE program budući da je Mario Draghi prošle godine izjavio da je spreman napraviti što god je potrebno da ispuni cilj ECB-a. Jedna od najvećih banaka na svijetu, JP Morgan, je iznijela svoju procjenu da šanse započinjanja QE programa do kraja godine u eurozoni iznose 50%.

Ukoliko dođe do toga, euro će vjerovatno još značajno oslabiti, no trend pada bit će izražen i prije eventualnog početka QE-ja. Kurs EUR/USD će vjerovatno u idućih mjesec-dva barem nakratko pasti ispod 1,3000. Ostale valute će vjerovatno takođe nastaviti slabiti u odnosu na američki dolar.

MTrading poziva sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (02.09.) u 18:00, a na kojem će biti objašnjeno što je to fundamentalna analiza, kako je primjenjivati pri trgovanju valutama te koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *