Brazil u recesiji zbog svjetskog fudbalskog prvenstva

Dodajte komentar

Brazilska je ekonomija u drugom tromjesečju uronila u recesiju, po prvi put od globalne finansijske krize 2009. godine, što je posljedica oštrog pada investicija i svjetskog fudbalskog prvenstva, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

Najveća južnoamerička ekonomija pala je u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 posto. To znači da je zaronilo u recesiju, koja se definiše kao pad ekonomije dva tromjesečja zaredom.

U drugom su tromjesečju investicije pale za oštrih 5,3 posto, što je njihov najveći pad od 2008. godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 posto, već četvrti kvartal zaredom.

Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja svjetskog fudbalskog prvenstva u junu i julu jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima kako bi spriječili saobraćajne gužve i ostale logističke probleme.

Pojačana potrošnja turista zbog fudbalskog prvenstva nije mogla spriječiti pad ekonomije.

„U tom je razdoblju bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu htjeli svoj odmor provesti u gužvi s navijačima, izabrali druge destinacije“, kaže Wyre Davies, dopisnik BBC-a iz Rio de Janeira.

Pad ekonomije u recesiju loša je vijest za brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff uoči predsjedničkih izbora u oktobru.

Posljednje tri godine brazilska ekonomija sporo raste, za što mnogi analitičari okrivljuju ekonomsku politiku lijevo orijentisane Rousseff, zbog koje je palo povjerenje preduzetnika i potrošača, dok su finansijski ulagači pretrpjeli velike gubitke.

Za vrijeme mandata Dilme Rousseff ekonomija je prosječno rasla manje od 2 posto godišnje, dok je za njezinog prethodnika Luiza Lule da Silve BDP rastao oko 4 posto.

Zbog toga se smanjuju šanse Dilme Rousseff za pobjedu na izborima. Prema posljednjim anketama, po popularnosti zaostaje za kandidatkinjom centra Marinom Silvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *