Mađarska centralna banka protiv neoliberalnog obrazovanja

Dodajte komentar

Mađarska centralna banka odlučila je da lansira svoj program ekonomskog obrazovanja koji prema riječima Giorgija Matolčija, guvernera Banke, “ne propagira propalu neoliberalnu doktirnu”. Banka već ima četiri fondacije za saradnju sa prosvetnim sistemom, kojima je odobrila 200 milijardi forinti (635 miliona eura), što je 1,5 puta više nego što ova država godišnje potroši na cjeloupno visoko obrazovanje.

“Otvorićemo Fakultet za ekonomiju i finansije na Kečkemet univerzitetu, kao i odeljenja ekonomskog fakulteta u Rumuniji, zatim postdiplomske ekonomske studije u Budimu i finansijski trening centar u Pešti”, kaže Matolči i dodaje da je cilj ulaganja u obrazovanje prevazilaženje neoliberalne teorije koja se u praksi pokazala kao loša.

Po riječima guvernera, zemlji su potrebne nove institucije i ljudi sa drugačijim, novim vizijama. Fondacije bi u stvaranju istih trebalo da pomognu proizvodnjom novog nastavnog materijala i obučavanjem profesora. Ovo objašnjenje je inače stiglo pošto su mediji otkrili da Centralna banka finansira fondacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *