Danas konferencija o Zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

Crnogorski premijer Milo Đukanović učestvovaće danas u Berlinu na Konferencija o zapadnom Balkanu, koju organizuje njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Konferencija je organizovana u cilju pružanja dodatnih podsticaja za ostvarivanje napretka u oblasti ekonomije, vladavine prava, bezbjednosti i pomirenja u regionu i boljeg regionalnog povezivanja, što predstavlja potvrdu posvećenosti Njemačke i Evropske unije evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Vlade.

Kako su objasnili, sve države biće na konferenciji predstavljene na nivou premijera, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomije. U radu Konferencije će učestvovati i visoki predstavnici EU, kao i premijer Austrije, koja bi trebalo da bude domaćin naredne Konferencije.

Pored predstavnika regiona, konferenciji će prisustvovati i visoki predstavnici zemalja članica Evropske unije (EU)- Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske.

Iz Evropske komisije(EK) je saopšteno da je cilj samita da se naglasi privrženost Evropske unije (EU) evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i podrška procesu pridruživanja, od čega je najvažnije olakšati jačanje regionalne saradnje.

Samitom će predsjedavati Merkel, a odlazeći predsjednik EK, Hose Barozo, otvoriće panel diskusiju o regionalnoj saradnji i EU dimenziji.

Merkel je ranije objasnila da je njemačka Vlada odlučila da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Ona je ocijenila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi.

“Njemačka Vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo. To je, prema mom uvjerenju, postalo moguće jer su sve zemlje dobile evropsku perspektivu”, rekla je Merkel.

Uz Đukanovića, Crnu Goru će na Berlinskoj Konferenciji predstavljati i ministri Igor Lukšić i Vladimir Kavarić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *