Slovenci od auto puteva zaradili 30 miliona eura

Dodajte komentar

Družba za avtoceste v Republci Sloveniji (Dars), kompanija koja upravlja slovenačkim autoputevima u potpunosti je u državnom vlasništvu, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit od 29,69 miliona eura, što je 438 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2013. Dobar rezultat, između ostaloga, pripisuju reorganizaciji poslovanja, povećanom obimu teretnog prometa i prodaje vinjeta te manjim rashodima društva, prenosi slovenački dnevni list Dnevnik.

Prihodi Darsa u prvom polugodištu dostigli su 168,9 miliona eura. U odnosu na planirane prihode veći su devet posto, a u odnosu na isto lanjsko razdoblje 19 posto, saopšteno je iz poduzeća koje brine o slovenačkim auto putevima.

U prodaju vinjeta uvedene su neke novosti, poput uvođenja nove kategorije za kombije koji sada plaćaju skuplje vinjete od ličnih vozila, a neke vinjete su poskupile.

Cijena godišnje vinjete za lično vozilo (kategorija 2A) iznosi 110 eura, dok vozila uvrštena u novu kategoriju 2B – to su dvoosovinska vozila nosivosti do 3,5 tone koja nad prvom osovinom imaju visinu veću od 1,3 metra – za godišnju vinjetu plaćaju 220 eura.

Dars je u prvom polugodištu smanjio i rashode za materijalne troškove te troškove usluga i rada. Materijalni troškovi su, na primjer, smanjeni 31 posto, između ostaloga zbog nižih troškova za gorivo i električnu energiju, nakon što je obnovljen sistem rasvjete na priključcima autocesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *