Ruse skupo košta napuštanje dolara

Dodajte komentar

Gaspromnjeft će kupcu u Evropi prodati 80.000 tona nafte za rublje, piše list Komersant, pozivajući se na neimenovane izvore. Glavna valuta ugovora je dolar, ali će u sporazum biti unijeta i opcija prema kojoj kompanija može da traži plaćanje u rubljama. Nafta iz Novoportovskog nalazišta se isporučuje kupcu u Evropu za rublje u dva tankera.

Pored toga, zaključen je još jedan ugovor o isporuci te sirovine naftovodom Istočni Sibir- Tihi okean za juane. U oba slučaja nije precizirano ko je kupac nafte.

Izvori Komersanta navode da će dolar kao i ranije biti osnovna valuta za obračune, ali korišćenje drugih valuta otvara “prostor za manevre”.

Prelazak na druge valute razmatraju i drugi ruski izvoznici. Povod za to je uvođenje sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini.

S obzirom na to da SAD, jedna od zemalja koja podržava sankcije, kontroliše obračunavanje u dolarima, kompanijama u Rusiji je u interesu da smanje zavisnost od dolarskih transakcija.

Komersant je podsjetio na raniju izjavu šefa Rosnjefta Igora Sečina u Ministarstvu energetike da najveća naftna kompanija nije spremna da naglo napusti dolar u svojim kalkulacijama. Kako je rekao direktor državne kompanije, cijene u ugovorima su već fiksirane i promjena valute bi dovela do gubitaka od 11 do 15 odsto.

Pored toga, naveo je Sečin, udeo Rusije u svjetskom bruto domaćem proizvodu je samo 3,2 odsto. U vezi s tim pretvaranje rublje u konvertibilnu valutu moguće je samo u konkuretnim privredama s razvijenim investicionim procesima. Prema njegovim riječima, za prebacivanje obračuna na rublje potreban je brz ekonomski rast i razvijena trgovina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *