Dobit Vienna Insurance Groupa utrostručena

Dodajte komentar

Vienna Insurance Group objavila je u utorak da je u drugom tromjesečju utrostručila dobit prije oporezivanja, na 139 miliona eura, zahvaljujući pozitivnom doprinosu rumunske podružnice.

U prvom je tromjesečju 2014. grupa zabilježila blagi pad dobiti, za 4,7 posto, a prvi su puta od početka finansijske krize svi njeni ogranci u srednjoj i istočnoj Evropi poslovali u plusu.

Grupa je tada prognozirala da će njena rumunska podružnica ove godine ponovo ostvariti dobit nakon što je u 2013. otpisala 75 miliona eura zbog jake konkurencije.

U prvoj je polovini ove godine ta podružnica ostvarila dobit prije oporezivanja od milion eura, u odnosu na gubitak prije oporezivanja od 17,9 miliona eura u istom razdoblju lani.

U drugom su ovogodišnjem tromjesečju bruto zaračunate premije na nivou grupe smanjene 3,1 posto, na 2,25 milijardi eura, dok je kombinovana kvota, pokazatelj profitabilnosti u segmentima osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, poboljšana na 97,9 posto, sa 102,9 posto u istom tromjesečju godine ranije.

U grupi ističu da je to poboljšanje ostvareno uprkos konzervativnoj politici rezervisanja za italijansko poslovanje podružnice Donau Versicherung i velikim potraživanjima vezanim za nepovoljne vremenske prilike, posebno u Austriji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *