I to se dešava: Prvi direktor državnog preduzeća koji je sebi prepolovio platu!

Dodajte komentar

Mirko Petrović je, dolazeći na mjesto generalnog direktora „Dunav osiguranja”, sam sebi smanjio platu za 355.000 dinara.

– Nadzorni odbor je 11. avgusta imenovao Petrovića za člana Izvršnog odbora i generalnog direktora kompanije. Na istoj sjednici, na predlog Mirka Petrovića, njegova plata je smanjenja za više od polovine – potvrdili su za „Blic” u „Dunav osiguranju”, i dodali da će Petrović da zarađuje manje nego top menadžeri u osiguravajućim kompanijama.

Najveću platu u državnim poduzećima od 908.000 dinara ima Radojica Rovčanin, direktor Agencije za kontrolu letenja. Marko Ćulibrk iz „Dunav osiguranja” je po visini plate bio na drugom mjestu, dok je Milan Živanović, nedavno smijenjen sa čela Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, mjesečno zarađivao 446.000 dinara.

Petrović je prvi direktor državnog preduzeća koji je sam sebe udario po džepu. Profesor Ekonomskog fakulteta Božidar Cerović kaže da direktor koji ostvaruje profit treba imati dobru platu, ali da je problem što se menadžeri državnih preduzeća često ne rukovode ekonomskom logikom.

– Državna preduzeća su više državne službe, jer ih država pritiska da recimo smanje utrošak struje, povećaju broj radnika ili povuku potez koji ne bi uradio privatnik – ocjenio je Cerović.

„Dunav osiguranje” je prošle godine sa 3.000 zaposlenih ostvarilo dobit od 15,9 miliona dinara, dok je 2012. završilo sa minusom od 1,4 milijarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *