Nema zainteresovanih za kupovinu imovine Rudnika boksita

Dodajte komentar

Na adresu Privrednog suda nije stigla ni jedna ponuda za kupovinu nikšićkih Rudnika boksita. Mogući razlog je ponuđena cijena od 14 miliona eura, koja je skoro 40 odsto veća od procijenjene.

Udruženje nezavisnih procjenjivača Crne Gore je imovinu nikšićkih Boksita procijenilo na 10,74 miliona eura. „Nije stigla ni jedna ponuda. Kako je otvaranje ponuda zakazano za 1. septembar mi ćemo nakon toga raspisati novi oglas po početnoj cijeni od 10,7 miliona“, kazao je „Vijestima“ stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

Oglasom je bila ponuđena nepokretna i pokretna imovina Boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u opštini Nikšić, poslovne zgrade u privredi, zemljište, kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Stečajna uprava Boksita je krajem maja potpisala šestomjesečni kupoprodajni ugovor sa Neksanom o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja, za šta nikšićka firma plaća oko 410 hiljada eura. Eksploatisana ruda sa površinskog kopa Zagrad za sada se lageruje na utovarno-pretovarnoj rampi Boksita, jer nikšićka kompanija trenutno za nju nema kupca, a plate radnicima se redovno izmiruju.

Od 312 radnika uposlena je polovina i njihove zarade se kreću od 240 do 570 eura, dok oni koji nijesu radno angažovani primaju 240 eura. Samostalni sindikat bi volio da upravo nikšićki Neksan kupi Boksite jer je, kako ističu, ta kompanija ispoštovala sve što je dogovoreno i svaku zaradu im, bez obzira što još nijesu prodali ni gram rude, isplaćuje prije 20-og u mjesecu.

Očekuju i da Vlada preduzme mjere oko realizacije socijalnog programa i oslobađanja viška radnika jer bi se time stvorili uslovi da oni koji ostanu primaju veću platu. Samostalni sindikat smatra da bi uz isti socijalni program koji je važio za radnike koji su 2010. napustili preduzeće sada iz firme otišlo njih oko stotinu. U zavisnosti od godina staža otpremnine bi se kretale od šest do 15 hiljada eura.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Ukupno prijavljenih potraživanja ima blizu 130 miliona eura, od čega država potražuje skoro 11 miliona, a radnici oko 4,5 miliona. Najveća potraživanja su Kombinata aluminijuma, oko 43 miliona eura, i kompanije Shasta universal INVC, registrovane na Britanskim djevičanskim ostrvima, 21,5 miliona.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *