Prozirni solarni panel: Prozor koji pravi struju

Dodajte komentar

Naučnici sa Mičigenskog univerziteta napravili su prozirni solarni panel koji liči na obično staklo. Naziv ovog izuma je “providni solarni koncentrator”, i on se sastoji od organskih molekula koji mogu da apsorbuju nevidljive talasne dužine svijetla i kada ih prikupe da ih pošalju na ivicu panela, gdje ih trake fotonaponskih solarnih ćelija konvertuju u električnu energiju.

Ovakvi solarni paneli bi mogli da se koriste u različite svrhe – kao prozori na kućama ili vozilima, ekrani na raznim gedžetima poput mobilnih telefona ili za razne elektronske znakove koji stoje napolju.

I ranije je bilo pokušaja da se naprave providni solarni paneli, ali oni nikada nisu bili toliko uspejšni, obično su ispadali obojeni.

No, i ova verzija providnih panela treba još da se dorađuje. Oni trenutno nisu pretjerano efikasni (samo 1%) ali radi se na podizanju njihove efikasnosti bar na 5%. Providni ali obojeni solarni paneli mogu da dosegnu čak i 7% ali neprovidni su i dalje šampioni u tome sa 15% efikasnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *