Neto profit ruske VTB banke pao pet i po puta

Dodajte komentar

Grupa VTB, druga po aktivama ruska banka (iza Sberbanke) u prvom polugodištu je ostvarila pet i po puta manji profit nego u istom periodu prošle godine, od pet milijardi rubalja (138 miliona dolara), pokazao je izvještaj banke.

U drugom tromjesečju banka je zaradila 4,6 milijardi rubalja neto profita, što je 2,6 puta manje nego u periodu april-jun 2013. godine, prenio je Interfaks.

Prema očekivanjima tržišta, VTB je u drugom kvartalu nastavila da povećava rashode za rezerve, na 45,2 milijardi rubalja, u odnosu na 28,7 milijardi u istom periodu prošle godine. Obim rezervi u prvih šest mjeseci ove godine povećan je 1,8 puta, na 92,8 milijardi, sa 50,7 milijardi rubalja.

Usporavanje tempa rasta privrede Rusije zajedno sa političkim tenzijama u Ukrajini dovelo da povećanja troškova rizika grupe na 2,6 odsto u prvom polugodištu ove, u odnosu na 1,8 odsto u istom periodu prošle godine.

„Složeni poslovni ambijent i visok nivo troškova rizika u skladu sa njim imali su negativan uticaj na profitabilnost grupe VTB u drugom tromjesečju i cijelom prvom polugodištu 2014. godine, jer smo smatrali potrebnim da zadržimo konzervativni pristup formiranju rezervi“, prokomentarisao je šef VTB Andrej Kostin.

Kreditni portfolio VTB prije obračuna rezervi, povećan je od početka godine za 12,6 odsto, na 7.130 milijardi rubalja. Prvi put u posljednjih nekoliko godina korporativni i segment fizičkih lica imali su gotovo identičnu stopu rasta – 12,6, odnosno 12,9 odsto, rekao je Kostin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *