Na prodaju i crkve!

Dodajte komentar

U Košacima blizu Maribora prodaju crkvu (na slici gore) u koju su vjernici uložili više od 300 hiljada eura. Kupca još nema što je drago lokalnim vjernicima. Prodaja crkve nije ništa novo. Kako piše Spiegel, u Njemačkoj su morali zatvoriti nekoliko stotina ovih vjerskih objekata. Iskustvo iz inostranstva pokazuje da je crkve moguće preurediti u mnoge komercijalne sadržaje.

Bi li to u Sloveniji bilo moguće? U principu da, ali uz nekoliko komplikacija, objasnio je Blaž Miklavčić iz GH Holding. Prvo treba podnijeti zahtjev za promjenu namjene zemljišta i dobiti novu građevinsku dozvolu.

U Mönchengladbachu na sjeveru Njemačke kupci su u lokalnoj crkvi napravili zid za penjanje. Crkvu su nazvali Kletterkirche ili “penjajuća crkva”.

Kompanija Bolles + Winson u g. 2009. pobijedila je na tenderu za prenamjenu stare crkve u Münsteru u Njemačkoj i crkvu pretvorila u vrtić.

Nakon što je bila 700-godišnja dominikanska crkva u Holandiji gotovo dva vijeka napuštena i zapuštena, holandska kompanija Boekhandels Groep Nederland pretvorila ju je u knjižaru, koja se danas smatra jednom od najljepših na svijetu.

“I osmoga dana … je Bog stvorio pivo.” Tako zvuči moto restorana, koji je našao svoje mjesto u katoličkoj crkvi u Pennsylvaniji u SAD-u. Pored ručkova i večera ponosno nude i domaće pivo.

Crkvu se može pretvoriti i u dom – to je napravio australijski arhitekta u nekadašnjoj crkvi Johna Knoxa u Brightonu u Velikoj Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *