Je li ovo cijena bankarskog grijeha?

Dodajte komentar

Benk of Amerika postigla je pogodbu i platiće 17 milijardi, čime će se razriješiti istraga o njenoj ulozi u prodaji sumnjivih hartija od vrijednosti prije krize 2008.

Jedan od zvaničnika, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da će ta banka platiti 10 milijardi dolara u gotovini i obezbediti olakšice za klijente u vrijednosti od sedam milijardi dolara.

Ovaj dogovor je najveća pogodba u vezi s ekonomskim krahom u kojem su milioni Amerikanaca izgubili svoje domove. Prije ovog, postignuti su sporazumi sa Sitigrupom od sedam milijardi i sa Džej Pi Morgan Čejsom od 13 milijardi.

Kao i u slučaju Benk of Amerika i ti sporazumi su bili mješavina gotovine i povlastica u raznim oblicima pomoći klijentima.

Tužbe su pokrenule američka komisija za hartije od vrijednosti i ministarstvo pravde.

Benk of Amerika prema dogovoru treba da prizna da je loše predstavljala kvalitet hartija od vrijednosti obezbijeđenih hipotekama na imovinu, koje je ona izdavala i koje su izdavale Kantrivajd fajnenšal i Meril Linč.

Te dvije kompanije Benk of Amerika je kupila kada su bile na ivici propasti 2008. i one su odgovorne za pozamašni dio spornih zajmova.

Prema pogodbi finansijska pomoć će biti ponuđena nekim od vlasnika kuća čije su hipoteke te banke pretvorile u hartije od vrijednosti i onda ih prodavale investitorima.

Te hartije od vrijednosti su obuhvatale hipotekarne kredite davane ljudima koji nisu mogli da ih vrate, ali su predstavljane kao sigurne investicije, sve dok se nije urušilo tržište nekretnina pa su investitori izgubili milijarde dolara.

Loš kvalitet kredita doveo je do velikih gubitaka investitora i nenaplativih dugovanja čime je počela recesija krajem 2007. Novac koji banke treba da daju prema pogodbama nije ni blizu sume koja bi nadoknadila gubitke nastale 2008.

Benk of Amerika je tvrdila da ne treba da bude kriva za loše hipotekarne kredite koje su davali Kantrivajd i Meril Linč. Te tri firme su zajedno izdale 965 milijardi dolara u hartijama od vrijednosti obezbijeđenih kreditima od 2004. do 2008.

Benk of Amerika i njene dvije kompanije su tužene za prevaru investitora nudeći hartije od vrijednosti obezbijeđene hipotekama ali bez navođena ključnih rizika i s lošim predstavljanjem činjenice o tim hipotekama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *