Brzi internet za svako selo Njemačke

Dodajte komentar

Vlada Njemačke želi da ubrza digitalizaciju privrede, a posebno da razvije pristup širokopojasnim vezama interneta velike brzine.

To je utvrđeno planom koji je zvanični Berlin objavio, a koji je odmah kritikovan zbog izostanka konkretnih obaveza.

“Digitalna agenda” vlade Angele Merkel postavlja kao cilj povezivanje 100 odsto teritorije zemlje vezama za internet brizne 50 megabita u sekundi do 2018, izjavio je na konferenciji za štampu ministar saobraćaja i digitalizaciju Aleksander Dobrint.

Sadašnja pokrivenost je 64 odsto, rekao je on, i to uz velike razlike između gradova koji su gotovo integralno povezani, i seoskih područja, gdje je pokrivenost brzim vezama manja od 20 odsto.

Berlin zato planira da aukcijski proda frekvencije oslobođene digitalizacijom radija, kako bi se omogućilo kompanijama da investiraju u širokopojasne veze. Vlada obećava da većinu prihoda od te prodaje uloži u digitalizaciju – da premosti jaz između potrebnih ulaganja i onoga što će privatni sektor investirati.

Ministri koji su u to uključeni – Dobrint, ministar privrede Sigmar Gabriel i unutrašnjih poslova Tomas de Mezier, odbili su da se obavežu o konkretnim ciframa o čemu bi dogovor trebalo da se postigne na jesen.

Štampa je objavila da je za Vladin plan potrebna investicija od najmanje 20 milijardi eura, pod pretpostavkom da, kako je rekao ministar Dobrint, “svuda budu optička vlakna” što nije uvek slučaj.

Digitalna agenda utvrđuje i druge ciljeve – povećanje bezbjednosti i povjerenja u nove tehnologije, posebno za mala i srednja preduzeća.

Industrijska komora BDI pozdravila je taj “korak u pravom smjeru”, ali ukazala da tek treba utvrditi konkretne korake, rekao je njen generalni direktor Markus Kerber.

Plan mora da dobije “konkretne mere, sredstva i rokove”, takođe smatra tehnološki sektor Bitkom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *