Atlas banka želi da nastavi rad u Moskvi

Dodajte komentar

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević kaže da sa ruskim vlastima pokušava da nađe rešenje koje će zadovoljiti obje strane da bi mogli da nastave rad u Moskvi, prenosi B92.

Centralna banka Rusije (CBR) je Atlas banci oduzela licencu za rad 5. maja 2014. uz obrazloženje da se ta banka, sprovodeći naloge i izvršavajući transakcije nekih klijenata, nije u potpunosti pridržavala propisa o sprječavanju pranja novca, odnosno o izvozu kapitala.

Crna Gora se prethodno pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini, zbog čega su analitičari procijenili da je oduzimanje licence Atlas banci odgovor Rusije na takav potez zvanične Podgorice.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević je agenciji Beta tokom boravka u Moskvi rekao da se sada razmatraju tri modela.

Jedan je vraćanje u prethodno stanje uz dokapitalizaciju banke, drugi ulazak strateškog partnera u kapital banke, o čemu su trenutno najaktuelniji pregovori sa partnerima iz Kazahstana, a treća mogućnost je spajanje Atlas banke s nekom od banaka koje posluju u Rusiji.

Predsjednik Atlas grupe je rekao da je odnos Centralne banke Rusije korektan u upravljanju imovinom, depozitima klijenata i kreditnim portfeljem i da je zahvaljujući tome Atlas banka solventna i likvidna.

Knežević je rekao da je 18. avgusta u Moskvi održano glavno ročište u Arbitražnom sudu na osnovu tužbe Atlas banke protiv Centralne banke Rusije za neosnovano oduzimanje licence za rad.

Advokat Atlas grupe Dmitrij Šubin iz advokatske kompanije Justina, rekao je agenciji Beta da su na suđenju iznijeli dokaze da je odluka Centralne banke Rusije nelegitimna, odnosno da je odluka nesrazmerna težini prekršaja.

“Većina prekršaja za koje se banka tereti suštinski i ne predstvaljaju prekršaje. Neki prekršaji uočeni pri provjeri banke, nisu značajni i pojavljuju se u radu bilo koje banke, a bili su odmah otklonjeni. Pri tom dokazi da je neko od klijenata prao novac, u materijalu nisu predstavljeni”, rekao je Šubin.

Po njegovim riječima, pravna pozicija Centralne banke Rusije zasniva se na sumnji da postoje “sumnjive operacije”. “Činjenica da je banka provela bankarske operacije po nalogu klijenata ne može da svjedoči da je banka prekršila zakon. Na sudu smo te argumente iznijeli dokazujući da nema osnova za oduzimanje licence”, rekao je advokat.

Pravni tim Atlas banke je predložio da se protiv odgovornih lica u banci koja su propustom u radu dovela do takvog stanja i odluke Centralne banke Rusije pokrene sudski postupak.

Šubin je dodao da predstavnici Centralne banke Rusije na narednom ročištu 1. oktobra treba da iznesu konkretna objašnjenja i činjenice kojima treba da dokažu legitimnost svoje odluke. (B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *