Koji radnici nedostaju Švajcarskoj?

Dodajte komentar

Švajcarskim preduzećima nedostaju kvalfikovani radnici, menadžeri i tehničari, a svaka treća firma u 2014. imalla je problema u pronalaženju adekvatnih kadrova.

Sa problemima u zapošljavanju potrebnih kadrova u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija (od njih 752), pokazala je studija kompanije Menpauer Suis (Manpower Suisse), specijalizovane za privremeno zapošljavanje, piše švajcarski list 24 sata.

Švajcarski preduzimači, pored navedenih kadrova, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača.

Na šestom mjestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali sa liste od 10 najdeficitarnijih kadrova.

Sedmu poziciju među nedostajućim kadrovima drži hotelsko i restoransko osoblje (osmo mesto u 2013), ispred sekretara i administrativnih službenika koji su u prošloj godini zauzimali treće mjesto.

Na devetoj poziciji su inženjeri (na sedmoj u 2013), a na poslednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnih kadrova nije bilo od 2010. godine.

Glavni razlozi nestašice ovih kadrova nisu se promijenili u odnosu na prošlu godinu. Kompanije ponovo navode nedostatak specijalizovanih struka i adekvatnih sertifikata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *