Kako postići balans između poslovnog i privatnog života?

Dodajte komentar

Većina članaka koji tematiziraju balansiranje privatnog i poslovnog života cilja na to da je posao nužno zlo.  Koliko je opravdano to tvrditi? Nekim ljudima posao ne izaziva stres i zapravo uživaju u sastancima i poslovnim izazovima. Nekima nije problem niti raditi nekoliko sati prekovremeno. Sve zavisi o odnosu koji osoba ima s bliskim osobama.

Poanta je u tome da je ideja balansa privatnog i poslovnog života individualna. Za svakog je pojedinca bitno shvatiti šta smatra održivim odnosom.

Život u kojem je posao na prvom mjestu, odnosno koji je podređen poslu, nosi za sobom posljedice. Ljudi koji su vam bliski vjerovatno se osjećaju zapostavljenima i manje važnima, a previše posla može utiecati i na mentalno zdravlje. To su znakovi da morate napraviti neke radikalne promjene u životu i karijeri.

Ako se odlučite na promjenu, objasnite situaciju na radnom mjestu. Poslodavci će podržati kvalitetnog radnika koji želi doći do nekog razumnog balansa između posla i privatnog života. Prisutnost na radnom mjestu je takođe bitna komponenta poslovnog života. Ako je prisutnost bitan dio korporativne kulture vašeg radnog mjesta, onda procijenite situacije u kojima je ključno biti u kancelariji. Uvijek budite prisutni na svim sastancima.

Bitno je i postaviti očekivanja na ispravan stepen. Nemojte dopustiti da se od vas očekuje obavljanje većine poslova. Na poslu morate imati vremena za odmor i morate odmjeriti prioritete. Bitnije se pripremiti za važan sastanak nego polovično obaviti to i još gomilu malih zadataka. Uvijek možete nebitne sastanke prepustiti nekom drugom.

Ako s poslodavcima želite dogovoriti fleksibilno radno vrijeme, pregovore vodite tako da jasno kažete što želite i što ćete im ponuditi zauzvrat. Nemojte obećavati nešto što ne možete ispuniti.

Tako, ako želite raditi tri dana u nedelji, budite svjesni da će vam trebati jasna strategija koja će omogućiti da budete u toku s događanjima u kancelariji čak i kada niste tamo.

Ako, pak, mijenjate radne navike da biste osigurali unaprjeđenje ili nekakvu novu poslovnu priliku, potrudite se da su vaši nadređeni toga svjesni. Aktivan dijalog s nadređenima i kolegama osiguraće stanje u kojem se poslovni ciljevi poklapaju s vašim ličnim ciljevima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *