Njemci zabranili čitanje mejlova na odmoru

Dodajte komentar

Ako ovih dana pošaljete poslovni mejl nekome ko je zaposlen u menadžmentu njemačkog proizvođača automobila Dajmlera, možete dobiti neočekivanu poruku poput: „Na odmoru sam i ne mogu da pročitam vaš mejl. On će biti obrisan. Molim vas, kontaktirajte Hansa ili Moniku, ukoliko je zaista važno, ili mi ponovo pošaljite mejl kada se vratim na posao. Hvala.”

Naime, Dajmler je jedan od poslodavaca koji onemogućavaju zaposlenima čitanje mejlova na letovanju ili zimovanju, pružajući im tako mogućnost da se zaista odmore.

Dajmler se na ovaj potez odlučio posle istraživanja koje je sproveo u saradnji sa psiholozima Univerziteta u Hajdelbergu. Na osnovu dobijenih rezultata, počeli su da ohrabruju menadžere da uspostave što bolju ravnotežu između posla i privatnog života i da se posvete sebi kada nemaju sastanke, da bi tako nadoknadili vrijeme koje provedu u kancelariji radeći prekovremeno.

Dajmler nije usamljen primjer. I u konkurentskom Folksvagenu su još prije više od dvije godine odlučili da djelovima rukovodstva u fabrikama u Njemačkoj uskrate prijem i slanje elektronske pošte pola sata po završetku radnog vremena sve do pola sata pred početak nove smjene. Slično pravilo važi i u Dojče telekomu, dok je njemačko ministarstvo rada prije četiri mjeseca zabranilo menadžerima da kažnjavaju radnike ukoliko ne odgovaraju na pozive upućene posle radnog vremena, osim ako nije riječ o vanrednim okolnostima.

Ove mjere uslijedile su posle žalbi zaposlenih da ne postoji granica između posla i slobodnog vremena i da kod mnogih poslova prijem i slanje mejlova ne prestaje odlaskom iz kancelarije. Takođe, pri donošenju ovih mjera, svoju ulogu je odigrala i činjenica da bi one mogle povećati produktivnost (odmornijih) zaposlenih.

Izvor: Daily Mail

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *