Upravni sud: Popović nezakonito prodao Lazaret Rusu

Dodajte komentar

Nekadašnji turistički kompleks Lazaret u Meljinama, koji se nalazi na samoj obali mora, prodat je nezakonito ruskom državljaninu Genadiju Borisovu jer preduzeće “Carine”, biznismena Čedomira Popovića nije bilo njegov vlasnik, presudio je Upravni sud.

Postupajući po tužbi zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, sud je zaključio da je kompleks bio svojina države jer se nalazi u zoni javnog preduzeća Morsko dobro, pišu Vijesti.

“Carine” su prije 10 godina kupile 30 odsto akcija preduzeća “Južni Jadran” AD Herceg Novi, u čijem je sastavu bio Lazaret, i za to platile 240.000 tadašnjih njemačkih maraka. Zatim su, kupujući akcije od radnika, postale većinski vlasnik firme sa 51 odsto akcijskog kapitala.

Za većinski paket firme u čijem je vlasništvu hotel “Delfin” u Bijeloj, Lazaret u Meljinama, motel “Vinogradi” u Sutorini, odmaralište u Baošićima, te brojni poslovni prostori sa oko 60.000 kvadrata zemljišta koje se nalazi na samoj obali mora, na koju se odmah i katastarski uknjižilo, preduzeće “Carine” platilo je ukupno 500.000 eura.

U “Južnom Jadranu” prije nego što su ga kupile “Carine” radilo je 170 radnika, a danas samo desetak. Istoimena NVO, koja okuplja bivše radnike i akcionare ove kompanije, zatražila je prije nekoliko dana od tužilaštva da reaguje povodom prodaje Lazareta, koji je ranije bio vojna bolnica.

Oni su podsjetili da su “Carine” za taj posao dobile 12 miliona eura, dok su većinski paket “Jadrana” kupili za 500.000 eura. Ukazali su i da je Popović bio samo korisnik zemljišta, ali ne i njegov vlasnik. Zato se zaštitnik imovinsko pravnih interesa države na poslovnu transakciju Popovića žalio Ministarstvu finansija, na čijem je čelu i u vrijeme spora bio Rado je Žugić. Ministarstvo je odbilo žalbu, pa je zaštitnik državne imovine pokrenuo upravni spor.

Popović juče nije bio voljan da komentariše sudsku odluku, tvrdeći da nije ni upoznat sa njom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *