Banke ne smanjuju kamate

Dodajte komentar

Banke u Crnoj Gori i dalje, kako kažu, razmatraju preporuku Savjeta Centralne banke od 18. jula da smanje kamatne stope ali se na taj porez još gotovo ni jedna nije ozbiljno odlučilila.

Podsjećamo da je Savjet Centralne banke odlučio je da uputi preporuku bankama da u narednom periodu snize nivo aktivnih kamatnih stopa uz ocjenu da su one izuzetno visoke i da imaju negativan uticaj na očuvanje finansijske stabilnosti.

Iz Crnogorske komercijalne banke Pobjedi su kazali da u kontinuitetu prate preporuke CBCG ali i podsjetili da kamate zavise od niza parametara.

„Crnogorska komercijalna banka u kontinuitetu prati preporuke CBCG i u cjelosti poštuje regulativu i zakonske okvire Crne Gore. Kamatne stope zavise od velikog broja parametara pa s tim u vezi, pažljivo pratimo kretanja na tržištu i usklađujemo našu cjenovnu politiku sa uslovima u zemlji“, navode iz CKB-a.

Iz ove banke podsjećaju da su „ne manje važni od kamatnih stopa i uslovi dobijanja kredita”.

Iz NLB Montenegrobanke takođe kažu da će i oni i ovu kao i prethodne preporuke razmotriti ali direktno kažu da za sada ne razmatraju snižavanje kamata jer, kako ocjenjuju, njihove stope su ispod nivoa u bankarskom sektoru.

„Kao sve ranije preporuke, razmotrićemo i ovu preporuku CBCG, a vodeći računa o poslovnoj politici Banke, kojom se upravlja na bazi opsežnih analiza njenih stručnih službi, koje za sada ne razmatraju mogućnosti za snižavanje kamatnih stopa, jer su prosječne aktivne kamatne stope NLB Montenegrobanke na novoodobrene kredite u tekućoj godini kretale ispod nivoa kamatnih stopa bankarskog sektora“, saopšteno je iz NLB Montenegrobanke.

Na pitanje da li će razgovarati o smanjenju kamata iz ove banke su potvrdno odgovorili, ali i dodali da će zastupati svoj stav.

U Hipo Alpe Adria banci su u julu za pola preocenta smanjili nominalnu kamatnu stopu za gotovinske kredite bez žiranata sa12 na 11,5 odsto, što se negdje orjentaciono poklopilo sa preporukama.

„Od decembra 2013. godine, Hypo Alpe Adria Banka nije povećavala kamatne stope već ih je samo smanjivala, u dijelu

tržišnih kretanja za gotovinske, hipotekarne za refinansiranje, subvencionirane potrošačke kredite i overdraft, a sve u skladu sa procjenom kreditne sposobnosti klijenta koji aplicira za kredit. Vrijedi napomenuti i da je upravo nedavno, u julu, u Hypo banci smanjena nominalna kamatna stopa za gotovinske kredite bez žiranata sa12 odsto na 11,5 odsto“, navode oz Hipo Alpe Adria banke.

Iz ove banke su kazali da posebnu pažnju zaslužuju inicijative incijative koje dolaze od nadležih organa, kao i sa tržišta.

O smanjenju visokih kamata u proteklom periodu bilo je riječi i u Skupštini Crne Gore, odnosno Odboru za ekonomiju. Krajem jula, a povodom inicijative SNP o ograničavanju kamata, oglasio se, podsjetimo, i generalni sekretar Udruženja banaka Mirko Radonjić, i kazao da „udruženje želi da bude aktivan učesnik na iznalaženju mjera koje bi dovele do snižavanja opšteg nivoa kamatnih stopa“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *