Leh Valensa: Pogrešno je Putina satjerati uza zid

Dodajte komentar

Nekadašnji predsjednik Poljske Leh Valensa ocjenio je da je Zapad napravio grešku kada je satjerao uz zid Rusiju, što je rezultiralo sankcijama i apelovao da zapadne zemlje sjednu za sto s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i potraže kompromis.

„Satjerati Putina uz zid bila je greška. Od početka je trebalo da se objašnjava i pregovara. Gospodine Putine, to se ni vama ni nama ne isplati, zato pođimo na kompromis“, kazao je Valensa za poljske medije.

Legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, podsjetio je da je nenasilno demontiranje komunističkog režima u Poljskoj bilo moguće upravo zahvaljujući pregovorima vlasti i opozicije.

„Šta mislite? Da sam ja volio komuniste? Da nisam htio da razgovaram, mogli smo tada da imamo Ukrajinu na Visli“, podsjetio je Valensa na pregovore vlasti i opozicije tokom Okruglog stola koji su rezultirali prvim djelimično slobodnim izborima iza „gvozdene zavjese“ u ljeto 1989. godine i padom totalitarnog režima u Poljskoj.

„Umjesto da vičemo, trebalo bi da ubjeđujemo. Putin nema šanse da pobijedi zato što se svijet razvija u drugom pravcu. Putin nije odgovarajući vođa za epohu globalizacije. Zakasnio je 100 godina. Platiće za to zato što će to Rusi kad tad uvidjeti“, kazao je Valensa.

Po njegovom mišljenju, sadašnje obostrane sankcije su plod toga što je Putina Zapad saterao u ćošak.

„Blagovremeno je trebalo formirati grupu mudrih ljudi iz raznih zemalja koji poznaju Rusiju. Oni bi odlučili koja zemlja ne bi nešto kupila od Rusije, koja joj ne bi nešto prodala, koja bi s nečim kasnila, a koja požurila. A sve to tiho, bez buke, ali zato solidarno“, kazao je Valensa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *