Hrvatska: Lista srama daje rezultate

Dodajte komentar

Lista srama u manje od mjesec dana polako se smanjuje, no krajem nedelje Porezka uprava Ministarstva finansija objaviće nove podatke o poslodavcima koji ne isplaćuju plate zaposlenima, a koji će uz podatke za prvih pet mjeseci uključiti i podatke za jun.

Time će se dobiti i bolja slika efekta ove liste. Iz posljednjeg nedeljnog ažuriranja liste u pet mjeseci ove godine, bilježi se blago smanjenje broja, prenosi Poslovni dnevnik.

S ukupno 7037 koliko ih se našlo na listi 15. jula, kada je objavljena, do kraja prošle nedelje isplatama obveza prema zaposlenima lista se smanjila za 526 poslodavaca. Trenutno je na listi njih 6511, od čega je 5210 preduzeća, a 1301 su fizičke osobe. Nedelju ranije bilo ih je ukupno 80 više, 66 preduzeća i 14 fizičkih osoba, dok je najveće smanjenje liste zabilježeno u prvoj nedelji nakon objave, kada je brisano ukupno 310 poslodavaca.

S liste su u međuvremenu uklonjeni neki od poslodavaca koji se nisu ni trebali naći na njoj, poput zabočke Regeneracije koja je greškom uvrštena u ovaj dokument ili Osijek Kotektsa koji je tvrdio da je dugovanja imao za prethodne godine. Na listi nisu više niti neka od zvučnih imena poput advokata Ante Nobila.

No, ostale su idalje sve kompanije iz društva onih s većim brojem zaposlenih, poput pet s više od 200 zaposlenih – riječki 3. maj Motori dizalice, koja je u državnom vlasništvu, a koja je suvlasnik i u karlovačkom Adriadieselu, u kojem je prije dvije nedelje postavljena nova Uprava i priprema plan restrukturiranja za predstečajnu nagodbu, te zagrebačka fabriku celuloze Savacel, čabarski Finvest corp i vinkovačka Vodoprivreda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *