Na Smokvici će se graditi stanovi umjesto najavljivanog hotela "Kempinski"

Dodajte komentar

Najavljivana izgradnja prvog hotela iz svjetskog lanca Kempinski, kojoj je prethodila rekordna prodaja lokacije od 13 hektara na Smokvici kod Reževića za nevjerovatnih 25 miliona eura, doživljava obrt ruski investitori su lokaciju podijelili na dvije cjeline, a Opština planom predviđa gradnju stambenih vila i apart hotela, odnosno stanova za tržište, pišu Vijesti.

Ruski investitori okupljeni oko firme V.A.S. invest, kupili su prije nekoliko godina ukupno 13 hektara zemljišta, od kojih je Opštini pripadalo 62.000 kvadrata. Ostatak kompleksa bio je u vlasništvu mještana.

Opština je od tog posla, inkasirala gotovo 13 miliona eura, što je bila najveća finanijska injekcija za opštinsku kasu ikada ostvarena. Opština je kvadrat zemlje prodavala po 207, dok su sedam hektara koje su kupili od mještana Rusi plaćali najviše po 180 eura po kvadratu.

Investitor je najavio gradnju luksuznog hotela Kempinski, navodno je bio potpisan I ugovor o franšizi sa čuvenim hotelskim brendom ali gradnja nikada nije ni započela.

Onda je kupljenih 13 hektara zemlje raspodiljeljeno na dva vlasnika dvije firme. Kompanija V.A.S. invest ostala je vlasnik 65. 887 kvadrata na Smokvici. Riječ je o kompaniji koju su, kako se navodi u Centralnom registru privrednog suda osnovale četiri firme Leeson overseas, Renovatio investment holding, Croft Propertise limited, i OAK estates limited.

Preostalih 70 hiljada kvadrata na ovom lokalitetu vodi se na firmu “Boticelli land development”, koju je osnovala kompanija Boticelli corporation sa Maršalskih ostrva.

Programskim zadatkom za izmjene i dopune ovog planskog dokumenta definisano je da je potrebno izvršiti preparcelaciju unutar urbanističke parcele.

“Cilj izrade Izmjena i dopuna planskog dokumenta je da preispita rješenja iz važećeg plana. Ovaj cilj je proizašao iz problema koji su se javili prilikom realizacije Plana. Tokom realizacije planskog dokumenta određena saobraćajna rješenja su se pokazala neodrživim, takođe se pojavio problem formiranja urbanističkih parcela, što je zajedno dovelo do situacije da nije realizovano gotovo nijedno rješenje iz predloženog koncepta plana”, navodi se u odluci koju je donio Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Prvobitnim planom na Smokvici je planirana izgradnja 188.923 kvadrata raznih sadržaja. (ND VIJESTI)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *