SAD: Potop akcija, nafte i zlata

Dodajte komentar

Njujorška berza je u četvrtak imala najgori dan – najveći jednodnevni pad od februara, uslijed zabrinutosti da slabe zarade kompanija i kraja stimulansa Fed-a.

Ali, nisu pogođene samo cijene akcija, već je i nafta pala na najniži nivo od marta, kao i cijena zlata, a čak i državni zapisi su izgubili dio vrijednosti.

Berza je bila u prvom velikom usponu poslije više od pet godina, a najnovija etapa je bio skok kojim je indeks “Standard end Purs 500” prije nedjelju dana dostigao rekord svih vremena. Investitori su sada zabrinuti da su se dionice popele previsoko i da je to samo odraz previše optimizma o izgledima za privredni rast.

“S&P 500” je u četvrtak opao za 39,4 poena, ili za dva odsto, na 1,930.67 što mu je najveći gubitak od 10. aprila, a, gledano za čitav jul, i prvi mjesečni gubitak još od januara.

Industrijski indeks “Dau Džouns” potonuo je za 317,06 poena, ili 1,9 odsto, na 16,563.30. “Nasdak kompozit” opao je za 93,13 poena, ili 2,1 odsto, na 4,369.77.

Investitori su zabrinuti izgledima za rast u Evropi jer raste napetost između Evropske unije i Rusije poslije obaranja putničkog aviona nad Ukrajinom. Evropska unija je u četvrtak otkrila detalje širokih ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Glavni pokretač rasprodaje dionica u četvrtak je ponovna procjena perspektive kamatnih stopa u SAD, izjavio je Pol Zemski, investitor iz fonda “Multi-Aset Stratedžis”.

Stratezi Feda kažu da će centralna banka dodatno smanjiti svoje mjesečne kupovine obveznica, koje imaju za cilj da zadrže dugoročne kamatne stope na niskom nivou i time podstaknu zaduživanje i potrošnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *