Lukoil izlazi iz Ukrajine

Dodajte komentar

Najveća ruska privatna naftna kompanija Lukoil ne planira da smanjuje investicioni program zbog zapadnih sankcija, kaže šef kompanije, Vagit Alekperov.

On je objasnio da je na snazi 10-godišnji plan rada donijet u januaru, prenio je Itar tas.

Što se tiče ukupnog uticaja uvođenja sankcija, prema rečima Alekperova, o njima je još teško da se govori, jer “još procjenjujemo pun efekat”.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na šefa Lukoila, javila da će kompanija smanjiti investicioni program zbog sankcija.

Kompanija razmatra mogućnosti prodaje dijela imovine u istočnoj Evropi, da bi se fokusirala na projekte u Rusiji, navela je ta agencija.

Lukoil je saopštio i da je postigao sporazum sa austrijskom kompanijom AMIC enerdži menadžment o prodaji sto odsto kompanije Lukoil Ukrajina, koja posjeduje 240 benzinskih pumpi i šest naftnih baza na teritoriji Ukrajine.

Pregovori su vođeni na inicijativu austrijske strane, koja je izrazila zainteresovanost za preuzimanje te imovine. Trenutno strane obavljaju potrebne provjere imovine i pripreme za potpisivanje ugovora o kupoprodaji, navodi se u saopštenju ruske kompanije.

Stručnjaci u anketi Itar tasa su saglasni da je teško proceniti vrijednost transakcije u trenutnim uslovima, ali da bi mogla da bude u rasponu od 70 do 150 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *