Dobit Societe Generale Grupe 1,03 milijarde eura

Dodajte komentar

Societe Generale, druga najveća franuska banka u drugom kvartalu ostvarila je 7,8 posto višu neto dobit zahvaljujući manjim rezervacijama za loše kredite.

Neto dobit porasla je na 1,03 milijarde eura, dok je u istom razdoblju lani dobit iznosila 955 miliona eura, objavila je pariška banka. Bloomberg piše kako je to najveća kvartalna dobit Societe Generalea od sredine 2010. Osam Bloombergovih analitičara očekivalo je dobit od 852 miliona eura.

Frederic Oudea, glavni izvršni direktor Societe Generalea još je tokom maja postavio ciljeve kojima će se povećati profitabilnost i isplata dividendi dioničarima u iduće tri godine. “Rezultati potvrđuju potencijal rasta koji Grupa ima, kao i našu sposobnost da popravimo profitabilnost”, poručio je Oudea.

Nakon objave poslovnih rezultata dionice Societe Generalea na Pariškoj berzi blago su porasle, no u odnosu na početak godine još su uvijek u minusu 11 posto.

Dionice BNP Paribasa, najveće francuske banke ove su godine pale 13 posto. Na umu treba imati da je BNP Paribas u drugom kvartalu ubilježio neto gubitak od 4,32 milijarde eura nakon što je kažnjen zbog poslovanja u Sudanu i drugim zemljama koje su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Isključe li se jednokratne stavke i vanredni troškovi, BNP je drugom kvartalu zaradio gotovo dvije milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *