Pad prihoda Crnogorskog Telekoma za prvih pola godine

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 50,8 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 1,9 miliona eura odnosno četiri odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Crnogosrkog Telekoma su saopštili da je smanjenje prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci 2013, najviše uslovljeno nižim prihodima od interkonekcije,  fiksnih i mobilnih govornih usluga, prihoda od poruka kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka.

“U prvih šest mjeseci naša kompanija je poslovala u ekonomskom okruženju punom  izazova. Možemo reći da je, uprkos usporenim privrednim kretanjima kao i ukupnom stanju na tržištu telekomunikacija, naše poslovanje i dalje solidno, zahvaljujući rastu ICT i IPTV prihoda, kao i boljoj prodaji opreme i rastu prihoda od mobilnog i fiksnog broadband interneta. Prema našem glavnom strateškom opredjeljenju, korisnici će i dalje biti u centru  pažnje: nastavićemo sa ulaganjem u kvalitet mreže i stvaranje pristupa najnaprednijim tehnologijama. Na primjer, naši korisnici među prvima u svijetu, imaju mogućnosti da testiraju hibridnu tehnologiju, koja istovremeno omogućava kombinovanje fiksnog interneta (ADSL ili WiFi) i interneta preko mobilne mreže”, kazao je izvršni direktor Telekoma, Rudiger Šulc.

On je istakao da će kompanija nastaviti, takođe, sa širenjem portfolia usluga, uz još veću ponudu uzbudljivih uređaja.

“U isto vrijeme, što je naša dugoročna orijentacija, nastavićemo sa osmišljevanjem i realizacijom različitih inicijativa u oblasti korporativne društvene odgovornosti, i ulaganjem u crnogorsko društva, kojem pripadamo”, dodao je on.

Pad prihoda zahtijeva daljnje smanjenje troškova

Prihodi Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 50,8 miliona eura, što predstavlja smanjenje od 1,9 miliona eura ili četiri odstou odnosu na isti prošlogodišnji period. Smanjenje prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci 2013, najviše je uslovljeno nižim prihodima od interkonekcije,  fiksnih i mobilnih govornih usluga, prihoda od poruka kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka. Pad prihoda od tih usluga je djelimično nadoknađen većom prodajom opreme, većim prihodima od mobilnog interneta, ICT-a, IPTV-a i fiksnog broadband interneta.

Operativni troškovi  (bez troškova amortizacije i specijalnih efekata),  smanjeni su u odnosu na isti prošlogodišnji period, za 2,1 milion eura, odnosno za šest odsto, najviše kroz postignute uštede indirektnih  troškova.

EBITDA (poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije, kada se isključe specijalni uticaji) ostala je stabilna u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosila je 20,6 miliona eura. U odnosu na prvi kvartal 2013, operativni profit (EBIT) porastao je za 1,2 miliona – na iznos od 11,7 miliona eura, uglavnom zbog nižih amortizacijskih troškova. Neto dobit je porasla za 1,1 milion – na iznos od 11,1 milion eura.

Stalan rast broja korisnika fiksnog broadband-a i Extra TV-a

U prvom polugođu 2014, baza korisnika fiksnog broadband-a (ADSL i Optika) porasla je za 3,9 hiljada (pet odsto),  a Extra TV korisnika, porasla je za 3,9 hiljada ( pet odsto), odnosno za  4,2 hiljade (sedam odsto), u odnosu na prošlogodišnji uporedni period. Ukupan broj ADSL i Optika priključaka je 76,2 hiljade, a Extra TV 63,5 hiljada. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera, zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija,  sa tržišnim udjelom od skoro 42 odsto.

Ukupan broj SIM kartica u Telekom mobilnoj mreži manji za pet odsto 

Krajem prvog polugodišta ove godine, korisnici Telekom mobilne mreže koristili su 339 hiljade SIM kartica, što je pet odsto manje u odnosu na isti period 2013. Takvo kretanje je najviše uslovljeno smanjenjem broja korisnika u pripejd segmentu – za 24 hiljade, odnosno 11 odsto.

“Iako je postpaid SIM baza porasla u odnosu na isti uporedni period 2013, za osam hiljada (šest odsto), udio na postpaid SIM tržištu je smanjen. Ipak, Crnogorski Telekom je i dalje vodeći na tržištu u tom segmentu. Sve u svemu, ukupno SIM tržišni udio smanjen je za 1,2 procentna poena i iznosio je 34,2 odsto“, zaključili su iz Crnogorskog Telekoma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *