Hypo Alpe Adria Banka: Prijedlog CEZAP-a nema pravnu osnovu

Dodajte komentar

Hypo Alpe-Adria-Bank AD Podgorica ne može da prihvati prijedlog Centra za zaštitu potrošača CEZAP da problem klijenata zbog podizanja stambenih kredita u švajcarskim francima CHF riješe sporazumno, jer on nema pravnu osnovu, saopšteno je iz te Banke.

Kako se navodi u saopštenju, Banka nema osnova niti mogućnosti da izvrši otpis dijela potraživanja prema klijentima, gdje je potraživanje zasnovano na validnim i obavezujućim Ugovorima o kreditu, što se posebno odnosi na Ugovore o kreditu koji su raskinuti zbog neispunjavanja obaveza klijenta.

“Klijenti, naravno, uvijek mogu da se obrate Banci za neka od mogućih rješenja, jer pristup koji Banka može ponuditi, i to na individualnoj osnovi (uz ocjenu svakog pojedinog dužnika) je restrukturiranje CHF duga, koje bi podrazumijevalo sljedeće mogućnosti koje bi se ocjenjivale i utvrđivale na individualnoj osnovi: konverziju CHF duga u EUR, po kursu koji važi na dan konverzije, produženja roka otplate kredita, odobrenja grejs perioda, razmatranja visine stope redovne kamate i razmatranja visine stope zatezne kamate”, objasnili su u Banci.

Banka se u pogledu sredstava iz kojih su krediti odobreni, takođe obavezala valutnom klauzulom, tj. nabavljala je izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala.

“Time je nesporna činjenica da Banka nije ostvarila bilo kakav prihod po osnovu promjena u kursu CHF-a, te nema govora o bilo kakvom ekstraprofitu”, navodi se u saopštenju.

U Banci, ocjenu uslova po individualnom a ne opštem principu, smatraju jedinim mogućim pristupom.

“Cijeneći da postoji nesporna razlika između pozicija i likvidnosti pojedinačnih klijenta, neophodnost primjene različitih uslova restruktuiranja (u pogledu roka, visine kamate, grejs period i uopšte sprovođenja restruktuiranja), zaključuje se da bi primjena jednog opšteg principa na sve dužnike po ovom osnovu, neosnovano dovela do jednakog tretmana između dužnika koji i dalje uredno izmiruju svoje obaveze, i dužnika koji su odavno prestali da ih ispunjavaju”, naglašeno je u saopštenju.

U Banci navode da ostaju u cjelosti otvoreni i spremni da razgovaraju o rješenju problema, “pri čemu iz prethodno navedenih razloga posebno ističemo razgovore i razmatranje na individualnoj, a ne grupnoj osnovi”.

“Hypo Alpe Adria ne želi da vrši pritisak na javnost povodom aktuelnog slučaja za koji je zakazano i sudsko ročište. Sigurni smo da će i sudski dokazati da smo u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, i poštovali sve stavke ugovora. Za vrijeme trajanja ugovora o kreditima, Banka nikada nije vršila korekcije inicijalno ugovorenih kamatnih stopa, niti ičim ugrozila prava klijenata”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *