Irska dopušta hedge fondovima kreditiranje kompanija

Dodajte komentar

Irska, jedno od najvećih evropskih središta za fondovsku industriju, prema novim pravilima centralne banke dopustiće hedge fondovima sa sjedištem u toj zemlji da odobravaju kredite kompanijama, saopšteno je iz irske centralne banke.

S obzirom da nakon finansijske krize banke u Europi i dalje smanjuju kreditiranje domaćinstava i kompanija, kompanije koje su premale da izdaju obveznice intenzivno traže druge izvore finansiranja, poput osiguravatelja, privatnih rizičnih fondova i hedge fondova.

Irska je tradicionalno sprječavala hedge fondovima sa sjedištem u toj zemlji da se bave kreditiranjem, jer su regulatori to smatrali previše rizičnim. Međutim, s obzirom da pristup novcu u Evropi predstavalja sve veći problem, irska centralna banka izradila je nove propise koji će fondovima specijalizovanim za kreditiranje dopustiti međunarodno odobravanje kredita.

Irska centralna banka danas je objavila konsultacioni dokument o navedenim pravilima, a očekuje da će ona stupiti na snagu do kraja ove godine. “Naše je stajalište da je riječ o sektoru kojem su potrebna određena dodatna pravila”, kazao je Martin Moloney, zvaničnik irske entralne banke.

Centralna banka intenzivno donosi nova pravila kojima se reguliraju fondovi koji odobravaju kredite čiji je cilj spriječiti ponavljanje bankarske krize. Prema novim pravilima, takvim će fondovima biti dopušteno zajmoprimaocu odobre do najviše četvrtine svoje ukupne imovine, a iznos duga koji će fond moći imati bit će ograničen na najviše 1:1, što znači da ako neki fond raspolaže imovinom od 100 miliona eura tada se može zadužiti makismalno za 100 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *