Mundijal im nije pomogao, možda će ovo

Dodajte komentar

Centralna banka Brazila najavila je smanjenje nivoa obaveznog kapitala koje komercijalne banke moraju imati u rezervi, u pokušaju da podstakne privredni rast.

Zahvaljujući toj mjeri biće “oslobođeno” oko 13 milijardi dolara, koje će banke zatim moći da pozajme preduzećima i pojedincima, piše britanski javni servis “Bi-Bi-Si”.

“Centralna banka je odlučila da usvoji ovu meru radi bolje raspodjele likvidnosti u ekonomiji”, navodi se u saopštenju banke.

Najnovija odluka centralne banke dolazi samo tri mjeseca uoči održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji, na kojima će aktuelna predsjednica, Dilma Rusef, po drugi put pokušati da osvoji četvorogodišnji mandat.

Prema procjenama vlade, privreda Brazila bi ove godine trebalo da ostvari rast od 1,8 odsto odsto, dok nezavisni ekonomisti očekuju rast od samo jedan odsto, što će, kako tvrde, biti četvrta uzastopna godina mlakog privrednog rasta.

Sve manje bogatstvo Brazila, rezovi u javnom sektoru, rasprostranjena korupcija i pretjerani izdaci za organizaciju ovogodišnjeg Svjetskog fudbalskog prvenstva, doveli su do toga da demonstranti u protekloj godini izadju na ulice. Privreda Brazila je, prema ocjenama analitičara, takodje postala isuviše zavisna od izvoza u Kinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *