Evo kako se postaje svjetska sila

Dodajte komentar

Fudbal je samo ilustracija novog metoda Njemačke kojim ona postaje jedna od najuticajnih svjetskih sila. Nime, posle debakla na Euro 2000 Fudbalski savez njemačke investirao je milijardu eura u fudbalske akademije koje su ih desetak godina kasnije dovele do titule Svjetskog prvaka.

Fudbal je samo ilustracija novog metoda Njemačke kojim ona postaje jedna od najuticajnih svjetskih sila. Američki magazin Njuzvik 21. vek je nazvao “vijekom Njemačke”. Taj šablon, – uoči problem – analiziraj ga – riješi ga, u Njemačkoj se prenosi sa svakodnevnog života i biznisa, pa sve do geopolitike.

Brtanska dominacija u 19. vijeku zasnivala se na kolonijalnoj moći, američka u 20. veku na vojnoj moći i kulturnoj hegemoniji, a koncept njemačke “plišane dominacije” u 21. vijeku odlikuje se, piše Njuzvik, “mirnim izvozom svog političkog i poslovnog modela”.

U privredi taj model podrazumijeva “mitelštand privredu” – veliki broj malih i srednjih preduzeća (između 50 i 500 zaposlenih) koji zapošljavaju više od trećine Nemaca.

Ako američki san podrazumijeva uspon individue na društvenoj ljestivici ostvariv za 1 odsto ljudi kojima će život da bude fenomenalan, onda njemački podrazumijeva svijet u kome on neće biti suviše loš za ostalih 99 odsto. recimo, u Njemačkoj je “majčinsko odsustvo” zamijenjeno “roditeljskim” gdje se parovima koji podijele odsustvo s posla nudi i do 14 mjeseci plaćenog odsustva.

Liberalizovani su radni zakoni taman toliko da se nezaposlenost svede na rekordno nizak nivo. Štefen Grin, autor knjige koja govori o tome “kako njemačka prošlost oblikuje njenu budućnost” to tumači istorijskim nasljeđem njemačkih gradova – država koji su svoju snagu bazirali na saradnji.

Njemački principi ne samo da nisu više neprihvatljivi, nego su postali poželjan model za svijet. “Njemačka se sve više osjeća komotno u svojoj koži”, kaže Štefen Grin. Kriza je njemačku instalirala kao vodeću ekonomiju u Evropi. Kritičari, međutim, kažu da Njemačka ne može da sarađuje sa drugima, ako očekuje da se svi ponašaju kao ona.

Ipak, britanski laburista Stjuart Vud nedavno je napisao:”Istina je da ima mnogo toga čemu se treba diviti u Njemačkoj, i ima mnogo toga što se od njih može naučiti”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *