Srpski biznismeni prodaju svoje jahte

Dodajte komentar

Nekoliko srpskih privrednika, poput Miodraga Kostića, Filipa Ceptera, Marka Miškovića, rešilo je da proda svoje skupocjene jahte, saznaje Blic.

Jedan od najuspješnijih privrednika Miodrag Kostić prodao je svoju jahtu „Aleksandar VI“. Prema našim saznanjima, novi vlasnik za nju će iskeširati nešto manje od 20 miliona eura. Kostić ni njegova pres-služba nisu želueli da komentarišu tu informaciju.

„Aleksandar VI“, inače, spada među najveće jahte koje su poslednjih godina plovile Jadranom. Ima 48 metara, a može da primi do 12 gostiju, uz devet članova posade.

Kostić je tu „ljepoticu“ kupio 2004, nakon što je prodao jahtu „Azimut 85“ za tri miliona eura. U vrijeme kada je nije koristio, on je jahtu „Aleksandar VI“ iznajmljivao, i to po cijeni od 185.000 do 200.000 eura nedeljno, zavisno od doba godine.

I Marko Mišković ovih dana završava transakciju prodaje svoje jahte „Crna mamba“. Priča se da za nju traži 1,7 miliona eura, a da je Miškovićevu ljubimicu „Sunseeker 82“, dužine 24,7 metara i širine šest metara za koju je 2006. dao oko četiri miliona eura, već kaparisao jedan ruski biznismen.

Svoju jahtu, dugu 25 metara i vrijednu četiri miliona eura, prije nekoliko godina je prodao i Veselin Jevrosimović, vlasnik Comtradea.

Milan Janković, odnosno Filip Cepter, krajem aprila preuzeo je od hrvatskih graditelja JoyMe, jahtu dugu 50 metara, za koju je dao 30 miliona eura. Ovih dana se proširila vijest da JoyMe ima grešku, zbog koje je Cepter spreman da je se odrekne. Spustio je, kažu, i cijenu na oko 17,5 miliona eura.

Kotoranin Vojin Lazarević godinama posjeduje elegantnu jahtu modela kojim se proslavio čuveni James Bond vozeći istu u filmu Casino Royal, dok Željko Mitrović, vlasnik Pinka, ima „El Bosco V“.

Bez obzira na to što pripadaju srpskim državljanima, na te jahte se, uglavnom, ne plaća porez u Srbiji. Najviše njih plovi pod zastavama Francuske, Italije, Njemačke, ali i poreskih rajeva. Većina se vodi na firme koje biznismeni osnivaju u inostranstvu, piše Blic.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *