`Potop` slovenačkih nekretnina

Dodajte komentar

Pad cijena nekretnina u Sloveniji prošle godine se intenzivirao, broj prodatih kuća i stanova smanjen je za 12 odsto u odnosu na 2012, što ukazuje da bi tržište nekretnina ove godine moglo da potone na novo dno ekonomske krize.

U izvještaju o slovenačkom tržištu nekretnina za 2013, u Geodetskoj upravi Republike Slovenije (GURS) navode da je prošle godine prvi put nakon 2009. prodato manje od 10.000 stambenih jedinica. U godini pre prodato je nešto ispod 11.000 jedinica.

Prosječna cijena stana iznosila je 1.510 eura za kvadratni metar i u poređenju sa 2012. godinom niža je za sedam procenata, prenosi SEEbiz.

Najskuplji stanovi su i dalje u Kranjskoj Gori, na slovenačkoj obali i u Ljubljani, gde je prosječna cijena kvadrata još uvjek iznad 2.000 eura. Najskuplji stan prodat prošle godine bio je jedan trosobni u Ljubljani, za 6.200 eura po kvadratu.

U GURS smatraju da će dinamiku na tržištu nekretnina ove godine presudno odrediti tzv. loša banka (DUTB), s obzirom na to da su banke povjerioci na nju prenijele svoja potraživanja vezana za nekretnine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *