Reuters: Dva kandidata za kupovinu HAAB-ovih ogranaka

Dodajte komentar

Fond rizičnog kapitala Advent International i bugarsko-ruski konzorcijum predvođen preduzetnikom Denisom Barekovim među naizglednijim su kandidatima za kupoviju mreže ogranaka Hypo Alpe Adria banke (HAAB) u jugoistočnoj Evropi, kazala su za Reuters dva upućena izvora.

Riječ je mreži HAAB-ovih ogranaka koju čini šest banaka i leasing društava u Hrvatskoj, Srbiji BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Krajem 2013. ta je mreža raspolagala s imovinom od 8,6 milijardi eura, ali joj je knjigovodstvena vrijednost iznosila svega 500 miliona eura nakon niza otpisa.

Dva upućena izvora za Reuters su izjavila kako je za dijelove, ili balkansku mrežu HAAB-ovih ogranaka u cjelini zainteresovano sedam kandidata. Među dva naizglednija kandidata su investicijski fond Advent, u partnerstvu s Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), te skupina bugarskih ulagača predvođena preduzetnikom Barekovim, inače vlasnikom avio kompanije i nekretnina, uz podršku ruske banke VTB.

Poznati bugarski preduzetnik Cvetan Vasilev, najveći dioničar bugarske banke Corpbank, nije više u navedenom konzorcijumu, doznaje se iz upućenih izvora.

Millhouse Capital, investicijska grupa u vlasništvu njemačkog preduzetnika Ralfa Dodta sa sjedištem u Londonu, juče je izvijestila da je odustala od planova o priključenju bugarskom konzorcijumu zbog “nepremostivh teškoća s Barekovim”.

Najmanje jedan od ostalih ponuđača, Expobank, koji je u vlasništvu ruskog preduzetnika Igora Kima, iskazao je interes za kupovinu čitave balkanske mreže HAAB-ovih ogranaka, kazala su tri izvora.

Prema jednom izvoru, odluka o nauspješnijoj ponudi mogla bi biti donesena već krajem avgusta.

Portparol Hypoa odbio je davati izjave u vezi ponuđača, ali je kazao da su pregovori banke s potencijalnim ulagačima u uznapredovaloj fazi. Ni portparol austrijskog ministarstva finansija nije kazao ništa više od toga osim da se trenutno vode intenzivni pregovori o prodaji ogranaka u jugoistočnoj Evropi.

Iz EBRD-a i VTB-a odbili su komentarisati, a nedostupni za izjave bili su fondu Advent, kao i preduzetnici Barekov i Vasilev.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *