Putinovo “njet” gasnom gigantu

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se razmotri mogućnost davanja prava nezavisnim proizvođačima za izvoz gasa sa novih nalazišta Sibira i Istoka.

Nalog, čiji je rok za realizaciju 1. septembar ove godine, Putin je dao tokom zasijedanja predsjedničke komisije za energetiku, sa tekstom protokola, u koji je Interfaks imao uvid.

Takođe je naloženo vladi da prouči mogućnost učešća nezavisnih proizvođača u izgradnji sistema za transport gasa u Istočnom Sibiru i na Dalekom Istoku pod ekonomski isplativim uslovima. S predlogom o liberalizaciji izvoza gasa na istoku Ruske Federacije nastupio je i šef Rosnjefta, Igor Sečin, na zasijedanju komisije početkom juna.

Pored toga, Putin je naložio da se razmotri pitanje transporta gasa Rosnjefta gasovodom “Sahalin enerdži”, koji pripada operateru projekta Sahalin. I to je ranije predložio Sečin.

Pored Rosnjefta, nalazišta gasa u Istočnom Sibiru i na Dalekom Istoku eksploatišu i Surgutnjeftegas, “Petromir” Genadija Timčenka, Irkutska naftna kompanija i Jakutska toplotno-energetska kompanija, podsjeća list Vjedomosti.

Sečin je ranije rekao da njegova kompanija namjerava da tuži Gasprom zbog sprečavanja pristupa konkurencije gasovodu Snaga Sibira, kojim će se ruski gas transportovati na Daleki Istok i u Kinu.

Šef Gasproma Aleksej Miler je rekao da se gasovod Snaga Sibira izdržava samo na bazi resursa Gasproma. Pored toga, naveli su u kompaniji, najavljeni planovi Rosnjefta o proizvodnji gasa na Istoku nisu zasnovani na zalihama, nego na resursima koji tek treba da budu potvrđeni.

Rosnjeft smatra da je takva pozicija Gasproma u suprotnosti sa zakonom i sa ciljevima razvoja Sibira i Dalekog Istoka. Vlada razmatra dva načina za pristup “nezavisnog” gasa gasovodu Snaga Sibira. Jedan je da nezavisni proizvođači izgrade kapacitete za izvoz gasa o svom trošku i u korist kupaca, ili da prodaju gas Gaspromu po izvoznim net-bek cijenama.

Ukupni obim investicija u Snagu Sibira procjenjuje se na 55 milijardi dolara, podsjeća Interfaks

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *