Je li se Nokia isplatila Microsoftu?

Dodajte komentar

Profit američkog softverskog giganta Microsofta pretrpio je veliki udarac nakon nedavnog preuzimanja Nokijinog odjela za proizvodnju mobilnih telefona.

U tri mjeseca, neto profit Microsofta je na godišnjem nivou potonuo za sedam posto, na 4,6 milijardi dolara, dok su prihodi porasli 17,5 posto, zahvaljujući dobrom poslovanju sektora ‘računalstva u oblaku’.

‘Ponosan sam što naše agresivno okretanje ka ‘claud ra;unarstvu’ daje rezultate, i što su naši komercijalni prihodi u tom sektoru i ove godine udvostručeni na 4,4 milijarde dolara’, izjavio je izvršni direktor kompanije Satya Nadella.

Microsoft je nešto ranije najavio da će tokom slijedeće godine ukinuti 18.000 radnih mjesta širom svijeta, od čega najveći broj u Nokiji. Time će biti otpušteno oko 14 posto od cjelokupne radne snage Microsofta koja broji 127 hiljada ljudi. Na ime troškova povezanih sa otpuštanjem radnika, kompanija će morati platiti između 1,1 i 1,6 milijardi dolara.

Takođe, Microsoft je, saop[tio da su njegovi prihodi u sektoru Windows uvećani za tri posto u odnosu na prošlu godinu, što je, kako je rečeno, pokazatelj stabilizacije na tržištu PC računara. Pomoću Nokijine filijale, Microsoft je prihodovao oko dvije milijarde dolara, ali je usprkos tome ta filijala ‘oborila’ cjelokupni Microsoftov profit, ‘skinuvši’ oko 692 miliona dolara sa kranjeg finansijskog rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *