Coca-Cola razočarala: Neto dobit pala 3%

Dodajte komentar

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola izvijestio je danas da mu je neto dobit u drugom ovogodišnjem tromjesečju smanjena za tri posto, što pripisuje restrukturiranju poslovanja sa sokovima u Rusiji i lanjskom odvajanju brazilskih punionica.

Neto dobit u drugom tromjesečju, koje je u toj kompaniji završilo 27. juna, iznosila je 2,6 milijardi dolara, odnosno 58 centa po dionici. Ako se isključe određene stavke, taj proizvođač bezalkoholnih pića ostvario je dobit od 64 centi po dionici.

Istovremeno, Coca-Colini prihodi su smanjeni za 1,4 posto, na 12,57 milijardi dolara, objavila je ta multinacionalna kompanija sa sjedištem u Atlanti.

Izvršni direktor Muhtar Kent smanjuje troškove poslovanja i sprovodi radikalni preustroj marketinga, muku mučeći s usporavanjem prodaje na tržištima gaziranih pića. Radi očuvanja rasta Coca-Cola se najvećim dijelom oslanja na strana tržišta.

“Ostajemo usredsrijeđeni na posao koji je potreban da bismo vratili poslovanje na nivoe održivog rasta, koje su u skladu s našim i očekivanjima naših dioničara”, kazao je Kent u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *