Buenos Ajres pred bankrotom

Dodajte komentar

Sud u Njujorku naložio je Argentini i američkim hedž fondovima da pod hitno postignu dogovor kako bi se izbegjao bankrot Buenos Ajresa. Grad duguje preko 1,3 milijarde dolara.

Predsjedavajući u sudnici na Mehnetnu, federalni sudija Tomas Griesa odbacio je zahtjev branilaca Argentine koji su tražili poništavanje presude Vrhovnog suda SAD, prenijela je agencija Frans pres.

“Bankrot je najgora moguća opcija i ja to ne želim, jer će ljudi biti povrijeđeni”, izjavio je Griesa u sudnici, pozivajući Buenos Ajres i hedž fondove na hitan dogovor kako bi se izbjeglo da Argentina 31. jula bankrotira po drugi put u posljednjih 13 godina.

Isti sudija je prošlog mjeseca spijrečio Argentinu u vraćanju dela dugova, navodeći tom prilikom da nijedna isplata neće biti izvršena dok Argentina ne vrati sredstva NML kepitalu i drugim hedž fondovima od 1,3 milijarde dolara.

Kao posljedica toga, Argentina je 30. juna probila rok da namiri povjerioce, zbog čega je toj zemlji za jedan mjesec prolongiran rok da zaključi sporazum sa kreditorima.

Američki hedž fondovi potražuju novac i prethodno su odbili učešće u argentinskom restrukturisanju duga u periodu od 2005-2010. Sa deviznim rezervama nižim od 30 milijardi dolara, Argentina strahuje da bi bilo kakvo vraćanje sredstava hedž fondovima moglo ugroziti njenu finansijsku poziciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *