Makedonija se opasno zadužuje

Dodajte komentar

Makedonija je već potrošila 80 odsto planiranog budžetskog deficita za ovu godinu, a i dalje se zadužuje, upozoravaju ekonomisti.

Kako prenosi radio Dojče vele (DW) na makedonskom jeziku, naž južni susjed se previše zadužuje, cijene rastu, svakoga dana se zatvara po neka firma, dok životni standard vrtoglavo opada.

Stručnjaci, kako se navodi, očekuju vruću jesen jer rast cijena građanima donosi mnogo straha od teške ekonomske jeseni i zime.

Prodavci već bilježe da su pod pritiskom cijena već drastično izmijenjene navike kupaca.

“Rast cijena je učinio svoje. Ako se ranije kupovalo mnogo nepotrebnih proizvoda, danas se kupuje strogo namjenski: hleb, mleko i eventualno još jedan proizvod. Ništa drugo. Vikend akcije sa sniženjima smo pretvorili u svakodnevne akcije ali ni to ne daje rezultate. Kupac ulazi, kupuje dva-tri proizvoda i izlazi. Ni ne razgleda! Iako je broj kupaca isti kao i prošlog ljeta, promet je drastično smanjen”, kaže prodavačica poznatog skopskog lanca marketa.

Povećane cijene struje, benzina, osiguranja automobila i putarine dodatno će smanjiti kupovnu moć građana, što će na svojoj koži najviše osjetiti socijalno ugrožena lica čija će potrošačka korpa biti još siromašnija, ocjenjuje Martin Kraljevski iz ljevičarskog pokreta “Solidarnost” koje prati sve promjene socijalnih prava, radne odnose i životni strandard.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *