Kina nadmašila sve ekonomiste

Dodajte komentar

Kineski privredni rast ubrzao je u drugom kvartalu na 7,5 odsto, nadmašivši očekivanja i pokazujući da su vladine stimulacije pružile preko potrebni podsticaj.

Privredni rast je prethodno u prvom kvartalu porastao 7,4 odsto, a rezultat iz tri mjeseca zaključno sa junom nadmašio je prognozu 17 ekonomista koji su učestvovali u anketi Frans presa i prognozirali rast od 7,4 odsto.

“Kineska privreda zabilježila je stabilan rast u prvoj polovini godine. Ipak, treba da imamo na umu da je domaće i međunarodno privredno okruženje još uvek složeno i da su pred ekonomijom i dalje brojni izazovi”, rekao je portparol kineskog Zavoda za statistiku Šeng Laijun.

Peking je u aprilu pokrenuo niz mjera u cilju rješavanja problema sporog privrednog rasta, uključujući poreske olakšice za mala preduzeća, ciljanu infrastrukturnu potrošnju i ohrabrivanje kreditiranja u ruralnim sredinama.

Kineska ekonomija porasla je 7,7 odsto u 2013, kao i u 2012, što je najslabiji tempo od rasta od 7,6 odsto iz 1999. Ekonomisti koji su učestvovali u anketi Frans presa za ovu godinu prognoziraju rast BDP-a od 7,3 odsto, u odnosu na 7,4 odsto iz prethodne ankete od prije tri mjeseca.

Lideri Kine su u više navrata ponavljali da je sporiji privredni rast dobar za zemlju, budući da ona pokušava da se izvuče iz višedecenijske zavisnosti od ogromnih, a često neefikasnih, investicionih projekata koji su bili pokretač privrednog rasta i okrene se ekonomskom modelu u kom bi, na duži rok, potrošači bili pokretač privredne aktivnosti.

Zavod za statistiku u Pekingu je objavio i podatke o industrijskoj prozivodnji, koja je u junu porasla 9,2 odsto na godišnjem nivou, kao i podatke o maloprodaji, ključnom pokazatelju domaće potrošnje, koja je prošlog mjeseca uvećana 12,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *