Bijela lista poreskih obveznika

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i Poreska uprava PU objavili su danas novu, petu Bijelu listu, odnosno spisak 131 poreskog obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline koji su u prvoj polovini godine platili više od 100 hiljada eura poreza.

“Kriterijumi kojima je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina-business.

Objavljivanje Bijele liste predstavlja, kako se dodaje, još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz PU su naveli da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Na listi su se, između ostalih, našli Alter Modus, Erste Bank, Societe Generale, Hipotekarna banka, Pivara Trebjesa, Crnogorski Telekom i Telenor.

Tu su i Mercator CG, Okov, Neregelia, Mješovito, Crnagoraput, Zetatrans, Luka Kotor i Pomorski saobraćaj.

Bijela lista poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna prošle godine i redosljed na njoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

“Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja onih čija se imena objavljuju na Bijeloj listi”, kazali su iz PU.

S ciljem da se, kako su dodali, obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su se našli i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se nije našao određen broj firmi koje su bila na prethodnim listama.

“Prema tome, svaki obveznik čije se ime našlo na nekoj od tih lista može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su one sačinjene”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *