Survale se ruske akcije i rublja

Dodajte komentar

Rusko tržište akcija otvoreno je jutros padom cijena “blu čips” (najlikvidnijih akcija) na vijest o uvođenju dodatnih sankcija SAD protiv najvećih ruskih kompanija.

Indeksi MMVB i RTS su za se minut trgovanja survali 2,2 do 3,3 odsto.

Istovremeno, dolar i evuo su na Moskovskoj berzi značajno porasli, a rublja je oslabila na minimum za mjesec dana, dok je na američkom berzanskom tržištu ruska valuta pala na dvonedeljni minimum, prenosi Interfaks.

U 10 sati po moskovskom vremenu indeks MMVB je vredeo 1.442 poena, što je pad od 2,2 odsto u odnosu na zatvaranje trgovanja u srijedu. Indeks RTS je vredeo 1.305,85 poena, 3,3 odsto niže, a cijene u rubljama većine “čipova” su pale do jedan odsto.

Pojeftinile su akcije VTB banke (4,2 odsto), Gasproma (2,8), Gaspromnjefta (0,7), Lukoila (3,3), Rostelekoma (2,6), Sberbanke Rusija (3,4), a najveći pad su pretrpjele akcije Novateka (6,6) i Rošnjefta (5,8), koji su se našli pod sankcijama SAD.

Trgovanje američkim dolarima u Moskvi počelo je danas transakcijama u rasponu od 34,65 do 34,8 rubalja za jedan dolara, a kurs se ubrzo ustalio na prosječnih 34,72 rubalja za dolara, što je 33 kopejke više nego na zatvaranju tržišta prethodnog dana.

Kurs eura je bio na nivou od 46,95 rubalja za jedan euro i za 43 kopejke je jači nego na zaključenju trgovanja u srijedu. Vrijednost dvovalutne korpe (0,55 dolar i 0,45 evra) porasla je za 38 kopejki na 40,22 rubalja.

Predsjednik SAD Barak Obama noćas je objavio da Amerika uvodi nove sankcije protiv Rusije, koje obuhvataju ograničenja za niz energetskih kompanija i banaka i preduzeća iz sektora odbrane. Sankcije se uvode zbog toga što Rusija, kako je navedeno, “nastavlja podršku separatistima i krši suverenetite Ukrajine”, prenio je Interfaks.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *