Cijela Srbija od četvrtka u štrajku?

Dodajte komentar

Lideri dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Srbije.

Štrajk počinje u četvrtak, 17. jula, a kako se navodi, trebalo bi da traje sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmenama i dopunama zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

U odluci dostavljenoj medijima se navodi da se štrajk ispoljava prestankom rada na mјestu rada na kome su zaposleni i protestnim okupljanjem.

Štrajkački odbor, koji čini 19 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, radiće u službenim prostorijama na Trgu Nikole Pašiće.

Navodi se i da su predsјednici i glavni povјerenici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost dužni da obezbијede prekid rada zaposlenih na radnim mјestima i organizuju dolazak zaposlenih u Beograd.

Odluku o generalnom štrajku su donијeli Veće i Predsјedništvo SSSS i Glavni odbor Nezavisnosti a zbog, kako se navodi, činjenice da je Vlada Srbije predložene zakonske izmјene usvojila bez poštovanja zakonske procedure.

Ministar za rad zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin ocијenio je da sindikati najavom da stupaju u generalni štrajk pokazuju više tvrdoglavost nego razum kao i da se takvim ponašanjem “kopaju rovovi”.

Vulin je novinarima u parlamentu gdјe je u toku rasprava o predloženim izmenama zakona o radu i PIO rekao da smatra da treba ići putem dogovora i da sindikati treba da razmišljaju o tome da će vladajuća većina i sјutra biti ovdјe i da treba doneti zakone i o socijalnom preduzetništvu, socijalno ekonomskom savјetu, o štrajku, sindikatima.

Predsјednik SSSS Ljubisav Orbović prethodno je najavio da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma narodne skupštine.

Orbović je najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih Predloga izmena Zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Kako je naveo neophodno je prikupiti 100.000 potpisa, ali očekuje da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *