VTB i EBRD u trci za kupovinu Hypo banke, zaključenje ugovora do kraja jula

Dodajte komentar

Za kupovinu Hypo Alpe Adria banke u pet zemalja, među kojima je i ona crnogorska, u uži krug su ušla tri ponuđača i, prema nezvaničnim informacijama, ugovor o kupoprodaji sa najboljim mogao bi biti potpisan već do kraja jula, prenosi Reuters.

Jedan od ponuđača koji su ušli u uži krug je i grupa bugarskih investitora, među kojima je i Cvetan Vasilev, veoma uticajan biznismen i čovjek vrlo blizak ruskoj VTB banci. Izvori Reutersa kažu da bi to mogao biti pokazatelj da iza cijele te grupe, odnosno ponude, stoji VTB.

Vasilev nije bio dostupan za komentar. Njegov bivši portparol kazao je Reutersu da više sa njim nije u kontaktu te da mu ne može slati pitanja. Bez komentara su bili i u VTB banci.

VTB je crnogorskoj javnosti od ranije poznat kao jedan od najvećih kreditora podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), kojem je Vlada Crne Gore dala garancije od 60 miliona eura, koje su kasnije i aktivirane.

Drugi ponuđač za Hypo banke u Jugoistočnoj Evropi je ruski Expobank, biznismena Igora Kima, ali ni on nije bio raspoložen za komentar.

Treća ponuda koja se u Klagenfurtu, sjedištu Hypo banke, ozbiljno razmatra je ona koju je dala finansijska investitorska kompanija Advent International, podržan od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD). Ni u njihovim upravama nijesu bili raspoloženi da za Reuters daju više informacija o postupku kupovine.

Evropska komisija (EK) je prošle godine dala zadatak Austriji da nađe kupce Hypo banke u pet zemalja. Austrija je krajem 2009. godine nacionalizovala Hypo grupu, koja je tada bila na ivici bankrota. Od tada Brisel pritiska Austriju da se što prije povuče iz vlasništva, odnosno da nađe kupce za tu bankarsku instituciju.

Hypo-ova mreža u Jugoistočnoj Evropi sadrži šest banaka i tri lizing kompanije u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Hypo banka u Crnoj Gori posluje od 2006. godine, a godinu ranije počeo je da radi Hypo leasing, koji je u međuvremenu spojen s bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *