Merkel odobrila paket zakona za stvaranje EU bankarske unije

Dodajte komentar

Njemačka vlada, kojoj je na čelu angela Merkel, odobrila je paket prijedloga zakona koji efektivno omogućavaju stvaranje evropske bankarske unije, javlja Reuters, što bi trebalo izgraditi pouzdanje u sposobnost finansijskog sektora da odgovori na krizu.

Evropski planovi znače da će postojati samo jedan regulator za cjelokupni bankarski sektor eurozone, jedan sistem pravila za gašenje ili restrukturiranje problematičnih banaka i jedan novčani fond iz kojeg će se finansirati sanacije.

Kako bi se smanjio i minimizirao trošak za evropske poreske obveznike, zakonodavci EU su osmislili zakon prema kojem će dioničari, povjerioci i veliki deponenti biti prvi koji će izgubiti novac u slučaju propasti banke.

Prema njemačkom prijedlogu zakona, kreditori i vlasnici banaka koje se nađu pred bankrotom suočiti će se s gubicima prije nego u ostatku EU, već od 2015. godi2ne.

Evropska centralna banka započeće nadzor velikih banaka 18-člane eurozone kasnije ove godine, što će biti prvi korak u stvaranju bankarske unije.

Sljedeći korak bit će uspostavljanje sistema koji će sprječavati da banke koje idu k bankrotu za sobom povuku države u kojima posluju, što se dogodilo u Irskoj. Kako će to biti izvedeno, još nije do kraja definisano.

Još jedan od zakona u paketu osigurava da Njemačka poštuje pravila EU koja omogućavaju dokapitalizaciju banaka kroz Evropski mehanizam za stabilnost pod strogim uslovima.

Njemačkoj sad predstoji samo da te zakone usvoji i počne sprovoditi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *