Neymar: Stvaranje fudbalskog brenda

Dodajte komentar

Osim što je bio glavna zvijezda prve utakmice prvenstva jer je s dva gola (i uz ‘malu’ pomoć japanskog sudije) doveo hrvatsku reprezentaciju do poraza, mladi brazilski nogometaš Neymar Da Silva Santos ima još razloga za sreću.

Naime, osim vrtoglavog honorara koji dobija za zabijanje golova u ime kluba Barcelona, izvukao je i jako dobre karte kad je riječ o unovčivanju zvjezdanog statusa. I to u marketinškom smislu, naravno. Još su prošle godine marketinški analitičari Neymara proglasili sjajnim materijalom za reklamiranje svakojakih proizvoda i usluga, a njegova cijena ili vrijednost brenda uvišestručiće se nakon ovogodišnjeg prvenstva.

Šanse da je to tako toliko su velike da ga neki mediji već danas proglašavaju ‘licem’ Svjetskog prvenstva i nogometašem koji će na listi najpoželjnijih sportaša u svijetu brendinga s trona skinuti svoje vrlo popularne kolege poput Messija, Ronalda ili sponzorima još dragog Beckhama.

Rast vrijednosti

Recimo, još prošle godine magazin SportsPro na listi 50 ‘najutrživijih’ sportista svijeta Neymara je stavio ispred Lionela Messija, Usiana Bolta i Lewisa Hamiltona. To je za spomenute bio priličan udarac jer je Neymar ipak mlađi, ‘svježija’ zvijezda na sportskom nebu. Tada je David Cushnan, glavni urednik SporstProa, rekao da postoji nekoliko ključnih razloga zašto je Neymar na vrhu popisa marketinški zanimljivih sportskih talenata. Za početak, objasnio je kako se lista slaže jednim dijelom i na osnovi predviđanja marketinške vrijednosti sportista u iduće tri godine, odnosno procjene koliko će biti zanimljiv oglašivačima. U toj procjeni vodili su se tezom da je Neymar praktički brazilski nacionalni junak kojem će popularnost, logično, porasti tokom Svjetskoga prvenstva na, njemu, domaćem terenu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nadalje, njegovo potpisivanje ugovora s Barcelonom, koja je i inače vrlo zanimljiva sponzorima zbog Messija i Ronalda, u maju prošle godine znatno mu je povećalo vrijednost. Kako navodi Cushnan, Neymarova prednost u odnosu na Messija je ta što Messi nije pretjerano harizmatičan izvan terena, a ne zvuči dovoljno uvjerljivo niti se dobro snalazi pred kamerama, što je u određenim sponzorskim poslovima vrlo bitan preduslov. Naravno, to ne znači da je Messi promašaj za oglašivače, već da je Neymar, pogotovo nakon uspjeha na terenu u Brazilu, trenuntno marketinški privlačniji.

Neispričana priča

I stručni časopis Marketing Magazine slaže se s tezom koju je prošle godine iznio glavni urednik SportProa. Oni su prošle nedelje objavili analizu s naslovom ‘Što sve oglašivači trebaju znati o Neymaru’, proglašavajući ga trenutačno najzanimljivijim sportskim licem na planeti čije vrijeme tek dolazi. Njegovu harizmu prvi su prepoznali brendovi poput Nikea, Beats by Dre i Castrola i angažirali ga u svojim kampanjama. Takođee, o tome koliko može biti zanimljiv i ženskom dijelu populacije dokazuje i talas zadovoljstva i pozitivnih kritika na odluku brazilske urednice Voguea koja ga je nedavno smjestila na naslovnicu zajedno sa supermodelom Gisele Bundchen.

http://www.youtube.com/watch?v=v_i3Lcjli84&w=470

No kako piše Marketing Magazine, to što se Neymar tako dobro probija u svijetu marketinga, ne znači da na putu nema nikakvih prepreka ili, bolje rečeno, rivala. Naime, portugalski junak Cristiano Ronaldo i argentinski ljubimac Lionel Messi i dalje su vrlo zanimljivi, pogotovo sportskim brendovima. Kako je Marketing Magazinu objasnio Steve Martin, izvršni direktor M&C Saatchi Sport and Entertainmenta, mjesta za trećeg (Neymara) ipak ima, i to pogotovo u ovom trenutku. Prvo, još je relativno nepoznat izvan fudbalskih terena, odnosno, za razliku od Messija i Ronalda koji su globalne face Neymarova priča još nije ispričana, a ima potencijala pogotovo zbog statusa na domicilnom tržištu.

Novi Pele

U Brazilu Neymara trenutno doživljavaju nasljednikom nogometne legende Pelea jer se njihova karijera kreće u prilično slično smjeru. Obojica su igrali za brazilski klub Santos FC, a upravo je Neymar bio najzaslužniji za osvajanje statusa prvaka Libertadoresa 2011. Iako je njegov transfer u Barcelonu razočarao mnoge fanove, sunarodnjaci ga vole jer je, navodno, vrlo prizemljen i svjestan svog porijekla . Ne treba zanemariti ni to da je vrlo popularan među mlađom publikom. O tome svjedoči više od 30 miliona ‘followera’ na Twitteru, ali i njegov životni stil koji podržavaju i kopiraju navijači iz generacije Millennialsa (od frizure, stila oblačenja pa do brazilskih muzičkih izvođača poput MC Guimea).

Misha Sher, direktorica agencija Media-Com Sport koja je zadužena za Neymarove marketinške poslove, za Marketing Magazine objasnila je da je jedna od glavnih prednosti mladog fudbalera to što posjeduje rijetku kombinaciju vrhunskog atlete i neposrednog, ‘običnog’ frajera koji voli sve što vole mladi. Upravo se zbog toga u svijetu marketinga nametnuo kao ‘trendsetter’, što, naravno, odgovara oglašivačima koji će tako i lakše prodavati svoje proizvode i usluge. Osim što je sjajan sportista, Neymar posjeduje jedinstven karakter i stil i izvan terena, što ga razlikuje od, na primjer, Messija. Messi, objasnila je Sher, jednostavno nema tu harizmu i privlačnost izvan fudbalskog terena.

S druge strane, Ronaldo i Messi već nekoliko godina reklamiraju različite brendove pa postoji realna opasnost da ih se publika već zasitila i od oglašivača očekuje da joj ponude neka nova, svježalica. Nema sumnje, zaključuju u Marketing Magazinu, nastavi li do kraja Svjetskoga prvenstva da postiže golove, Neymar će postati nova globalna fudbalska zvijezda, najveća od Pelea koji je odavno objesio kopačke o klin. Oglašivači će to, naravno, promatrati s vrlo velikim zanimanjem jer je zvjezdani status svake javne osobe, pogotovo sportiste, njihova prilika da oplemene svoja marketinška ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *