Crna Gora od ove sedmice dio PayPal sistema

Dodajte komentar

U PayPal sistem ove sedmice ulazi 10 novih država, među kojima je Crna Gora, piše Reuters. Novim proširenjem, usluga će biti dostupna u ukupno 203 zemlje u svijetu.

Počev od danas, korisnici u Nigeriji, koja ima 60 miliona korisnika i najveći broj stanovnika u Africi, sa još devet drugih tržišta u subsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i Latinskoj Americi moći će da plaćaju usluge putem globalno prihvaćeng sistema plaćanja na internetu, piše Reuters.

Na zvaničnoj stranici PayPala još nema podataka o novom proširenju.

“Da sam na mjestu onih korisnika koji žele da kupuju na internetu putem PayPala, počeo bih već danas da provjeravam na njihoj stranici trenutak kad će Crna Gora biti dodana na listu. Otvorio bih i eBay nalog”, kazao je “Vijestima” Dejan Abazović, direktor sektora za informacione tehnologije (IT) u Centralnoj banci Crne Gore.

Nakon što usluga bude dostupna, klijenti u 10 zemalja koji imaju pristup internetu i bankovne kartice sa kojima je moguća trgovina na internetu, moći će da registruju PayPal naloge.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U početku, PayPal će ponuditi samo opciju slanja novca. Usluga je besplatna za krajnjeg korisnika, a troškovi korišćenja servisa se naplaćuju onima koji PayPal koriste kako bi naplatili svoje usluge.

Direktne transakcije između korisnika neće biti omogućene neko vrijeme, pa uslugu prijema novca neće moći da koriste ni lokalni trgovci na novim PayPal tržištima, rekao je Reutersu Rupert Kili, zadužen za EMEA tržište u PayPalu.

Iz Crne Gore zahtjev za PayPal je upućen još 2009. godine, nakon čega je više puta iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije najavljeno konačno uključenje u taj sistem plaćanja. Posljednja najava stigla je nedavno iz Centralne banke i Ministarstva finansija, kada je saopšteno da će Crna Gora u PayPal biti uključena u drugoj polovini juna, ili eventualno prvoj polovini sljedećeg mjeseca.

Novo proširenje obuhvata tržište sa 80 miliona korisnika, među kojima je i pet evropskih zemalja, pored Crne Gore, tu su i Bjelorusija, Makedonija, Moldavija i Monako.

PayPal ima 148 miliona aktivnih korisnika širom svijeta.

Nema carine na robu do 150 eura vrijednosti

Prema važećim propisima, građani Crne Gore i strani državljani ne plaćaju carinu za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura, saopšteno je prošlog mjeseca iz Uprave carina.

Lani je iz Uprave carina saopšteno “Vijestima” da su kod Ministarstva finansija inicirali predlog izmjene i dopune carinskog zakona, prema kojima se za pošiljke neznatne vrijednosti neće naplaćivati carina i porez na dodatu vrijednost, te kazali da će iznos te vrijednosti biti definisan podzakonskim propisima.

Iz Uprave carina, međutim, nisu precizirali o kojim vrijednostima se radi. Nezvanično, carina ne bi bila naplaćivana na robu u vrijednosti do 50 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *