Zbog ovih stvari ne dižite kredit

Dodajte komentar

Uopšteno govoreći, pozajmljivanje novca ili dizanje kredita za kuću, obrazovanje ili možda čak i vozilo, može biti korisno. Međutim, postoje neke stvari za koje nikada ne bi trebalo da pozajmljujete novac kako biste ih kupili, piše Business Insider.

Upravljanje finansijama može zahteijvati mnogo discipline. Prije svega, trebalo bi da naučite da čekate ili smanjite očekivanja, što će vam bez sumnje uštedjeti novac, a vjerovatno i mnoge glavobolje na duge staze.

Nikada ne treba pozajmljivati novac za kupovinu sledećih stvari:

1. Brod

Zaduživanje za brod može značajno povećati iznos – pogotovo nakon što dodamo troškove registracije, osiguranja, spremanja i porinuća broda. Ukoliko vam čekanje dok ne skupite dovoljno novca za kupovinu istog ne zvuči dovoljno privlačno, onda kupite polovan brod, ili ga kupite zajedno sa prijateljima ili ga iznajmite. Iako vam se ove opcije ne čine uzbudljivim kao kad biste kupili novo plovilo, sigurno će vam uštedjeti dovoljno novca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2. Motocikl

Isto tako, bagije, motocikle i druge velike igračke treba kupiti samo kada se jednom skupi dovoljno novca da se isplati u kešu. A prije toga dobro razmisliti koliko kupovina takvih stvari ima smisla.

3. Vjenčanje

Sve je češća pojava da se podiže kredit kako bi se platila luksuzna vjenčanja. Ipak, poslednje što vam treba za početak bračnog života je veliki dug nad glavom. Pronađite kreativne načine za smanjenje troškova vašeg venčanja i iskoristite kredit za kupovinu kuće. Dvadeset godina kasnije vjerovatno ćete biti zahvalni sami sebi što ste uložili u budućnost, a ne u šou koji traje jedno veče.

4. Vjerenički prsten

Još gore od zaduživanja za vjenčanje je zaduživanje za vjerenički prsten. Ako će se vaša partnerka udati za vas samo zbog toga što prsten košta 10.000 dolara, možda je bolje da razmislite da li je ona prava djevojka za vas. Ljubav ne bi trebalo da ima naljepnicu sa cijenom.

5. Odmor

Potreba da s porodicom uživate u ljetu može učiniti primamljivim podizanje kredita za taj ‘savršeni’ odmor. Međutim, to je vrlo loša finansijska odluka. Umjesto zaduživanja za odmor ovog lejta, počnite da štedite za sledeću godinu.

6. Namještaj ili kućni aparati

Nažalost, postoji mnogo prodavnica koji nude finansiranje za sve, od kauča do HDTV-a, mašina za pranje i sušenje. Iako zvuči primamljivo opremiti kuću ili stan u kratkom roku uz pomoć kredita, na kraju će vas to vejrovatno dovesti u lošiju finansijsku situaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *