Energean Oil & Gas: Nafte ima svuda u okruženju, mora je biti i u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Nezavisna grčka kompanija Energean Oil & Gas, koja je fokusirana na Istočno Sredozemlje i Sjevernu Afriku, podnijela je u konzorcijumu sa Britancima prijavu za tri bloka za eksploataciju nafte i gasa u podmorju Crne Gore jer nje “svuda u okruženju ima”.

Predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Energean Oil & Gas Mathios Rigas je kazao da imaju “besprekoran učinak” u oblasti zaštite na radu i bezbjednosti, pošto grade u blizini veoma osjetljivih ekoloških oblasti, na samo četiri milje od tradicionalne globalne turističke destinacije ostrva Tasos u Grčkoj.

“Nije bilo nijednog ekološkog incidenta ili nezgode uzrokovane našim aktivnostima, zbog čega smo veoma pouzdani kao operateri“, rekao je Rigas “Vijestima”.

Tender za istraživanje podmorja Crne Gore od Ulcinja ka Budvi, završen je nedavno i javilo se šest kompanija u okviru tri konzorcijuma. „Vijesti“ su svakoj uputile ista pitanja o namjerama i sadržaju ponuda, ali je samo Energean dostavio odgovore. Ponuđači su Marathon Oil iz Teksasa i OMV iz Beča, italijanski Eni i ruski Novatek te grčki Energean sa britanskim Mediterranean Oil and Gas. Iz OMV je saopšteno da ne žele da komentarišu ponudu, ali da uvijek traže nova eksploataciona polja. Iz Marathon Oila je rečeno da čekaju kraj godine i odluku o dodjeli ugovora i da ne mogu da daju komentare.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje zbog čega vjeruju da u podmorju Crne Gore ima nafte i gasa, Rigas je odgovorio da je slična situacija u okruženju, pa analogno tome moralo bi biti zaliha i u dijelu koji je crnogorski. Naveo je da je u Italiji dokazano postojanje gasnih i naftnih polja kao što su Aquilla, Rospo Mare, Monti Alpi i Tempa Rosa. Jedno od najvećih kopnenih proizvodnih polja na teritoriji Evrope, kako je rekao, je Patos Maritya, locirano je u Albaniji, sa pet milijardi barela nafte.

“Shell je nedavno objavio novo otkriće u Albaniji, sa proračunatim rezervama od 200 miliona barela nafte, a Delvian Gas je najveće kopneno gasno polje u jugoistočnoj Evropi. Zapadna Grčka ima iste pokazatelje na tim poljima. Dakle, postoje dokazi na širem području i granice ne mogu da promijene geologiju”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *